Tarihi, kültürel ve doğal varlıkların sergileme açısından değerlendirilmesi, Sultanahmet bölgesi deniz surları, Bukoleon Sarayı örneği
An evaluation of historical, cultural and natural beings from the exhibition point of view, an example of Sultanahmet region sea city walls, the Bukoleon Palace
  1. Tez No: 196413
  2. Yazar: MELTEM ÖZÇAKI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAT GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, Sergileme, Tarihi Yarımada, Sultanahmet Meydanı, SurlarIII, Conservation, Exhibition, Historic Peninsula, The Sultanahmet Square, FortificationIV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Meltem ÖzçakıTarihi, Kültürel ve Doğal Varlıkların Sergileme Açısından Değerlendirilmesi,Sultanahmet Bölgesi Deniz Surları, Bukoleon Sarayı ÖrneğiTez, tarihi, kültürel ve doğal varlıkların korunması; sergileme açısındandeğerlendirilmesi; Sultanahmet bölgesi ve deniz surlarının sergileme açısındandeğerlendirilmesi olarak dört bölümde incelenmektedir.Çalışmanın amacı ve hedefi, tarihi, kültürel ve doğal varlıkların korunaraksergilenmesi; yöntemi ise genelden özele inilerek ve küçük birimlere ayırarak detaylıinceleme yapılmasıdır.Birinci bölümde, tarihi, kültürel ve doğal varlıkların tanımı yapılarakkoruma gerekliliği üzerinde durulmuştur. Taşınmaz varlıklar olarak nitelendirilensitler ve anıtlar üzerinde çalışma yoğunlaştırılarak anıtlardaki bozulmalar verestorasyon çalışmaları incelenmiştir.kinci bölümde, tarihi, kültürel ve doğal varlıkların sergileme açısındandeğerlendirilmesi, sitlerin, anıtların ve taşınabilir eserlerin sergilenmesi olarak üçbaşlık altında incelenmiştir. Sitlerin sergilenmesi, kentsel, kırsal, tarihsel, arkeolojik,doğal ve karmaşık; anıtların sergilenmesi, yakın çevresiyle birlikte, başka sanateserleriyle birlikte ve sergileme amaçlı yeniden düzenlenmesi alt başlıklarındanoluşmaktadır.Üçüncü bölümde, karmaşık sit özelliği gösteren Sultanahmet bölgesininözellikleri ve açık sergileme alanları incelenmiştir.Dördüncü bölümde, Sultanahmet bölgesindeki sergileme alanlarından biriolan deniz surları yakın çevreleriyle birlikte ele alınmıştır. Surlar ve yakınçevrelerinin özellikleri verilerek, bölge sergileme açısından birimlere ayrılmıştır.Sonuç bölümünde, Sultanahmet bölgesi ve deniz surlarının sorunlarıbelirlenip, çözüm alternatifleri üzerinde durulmuştur. Sura bitişik inşa edilenBukoleon Sarayı üzerinde detaylı çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Meltem ÖzçakıAn Evaluation Of Historical, Cultural and Natural Beings From The ExhibitionPoint Of View, An Example Of Sultanahmet Region Sea City walls, The BukoleonPalaceThe thesis is formed of four chapters; conservation of historical, cultural andnatural beings, make them profitable to use of exhibition, to make good use of theSultanahmet region and the city walls in terms of exhibitions.The aim and the target of the study is to display historical, cultural andnatural beings while protecting them and the method is to make a detailedinvestigation from the general to the detail by separating into small units.In the first chapter, the definition of the historical, cultural and naturalbeings are made and the necessity of the conservation is stressed. The study is mostlyfocused on the sites and the monuments, which are considered to be immovablebeings, and the restoration works for the deterioration of the monuments are alsoexamined.In the second chapter, examination of making good use of historical,cultural and natural beings in terms of exhibition is made and exhibition of the sites,monuments and immovable beings are examined under three topics. The exhibitionof the sites is examined under the subtitles; urban, rural, historical, archeological,natural and complex. On the other side, the exhibition of the monuments is examinedtaking into consideration the relation with its surroundings, exhibite it with otherwork of arts and use it like a museum.In the third chapter, the characteristics and the open exhibition areas of theSultanahmet region, which is considered to be a complex site, is examined.In the fourth chapter, the city walls including its surroundings that areconsidered to be one of the exhibition fields of the Sultanahmet area are examined.The zone is divided into units in terms of exhibition while giving explanation aboutthe characteristics of the city walls and its surroundings.In the last chapter, the problems of the Sultanahmet region and the city wallsare determined and alternative solutions are indicated. Detailed study has beenshown about the Bukoleon Palace, which is constructed adjacent to the city wall.III