Karabük ili demir-çelik endüstrisinde meydana gelen iş kazalarının bilgisayar destekli analizi ve çözüm önerileri
Computer aided analysis of the accidents occured in iron-steel industry in Karabuk and proposals for solution
  1. Tez No: 196419
  2. Yazar: YUSUF KURTGÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERCÜMENT NEŞET DİZDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tehlike Değerlendirme, Bilgisayar Destekli Risk Analizi, TEUM, Hazard Assessment, Computer Aided Risk Analysis, TEUM
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZETBilim Uzmanlığı TeziKARABÜK L DEM R-ÇEL K ENDÜSTR S NDE MEYDANA GELEN ŞKAZALARININ B LG SAYAR DESTEKL ANAL Z VE ÇÖZÜM ÖNER LERYusuf KURTGÖZZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ercüment N. D ZDARŞubat 2006, 136 sayfaÜretim sistemlerinin en değerli elemanı olan insan, aynı zamanda bu sistemin hizmet ettiğiyegâne unsurdur. O halde üretimde yer alan insanın muhtemel tehlikelere karşı korunmasıgerekir. Gelişen teknoloji ve hızlı sanayileşme Türkiye'de Demir-Çelik Endüstrisindeçalışan sayısını giderek artırmıştır. Karabük nüfusunun üçte birinin istihdam edildiği busektördeki en büyük problem yaşanan iş kazalarıdır. Karabük'te, bu sektörde yaşanan işkazaları diğer endüstri dallarına oranla daha sık yaşanmakta ve dolayısıyla iş günükayıpları da daha fazla olmaktadır. Bu çalışma, Karabük ili Demir-Çelik Endüstrisindeçalışanların olası iş kazalarına karşı korunabilmesi için alınabilecek tedbirlere katkıdabulunmayı amaçlamıştır.Çalışma kapsamında, Karabük ilindeki Demir Çelik firmalarının bünyelerinde 2000-2004yılları arasında meydana gelen 1194 kaza incelenmiştir.iiiÖZET (devam ediyor)Kazalar Risk Analiz metotlarından TEUM (Tehlike Erken Uyarı Modeli)'ne göre analizedilmiştir.Çalışmada, kazaların analizi için, TEUM&KAP 1.0 (Tehlike Erken Uyarı Modeli KazaAnaliz Programı) programı yazılmıştır. Bu program, Delphi 7.0'da geliştirilmiş olup,veritabanı olarak Microsoft Access kullanılmıştır.Alanında geliştirilmiş ilk program olan TEUM&KAP sayesinde, verilerin analizi çok kısabir sürede tamamlanmış olup Karabük Demir Çelik Endüstrisinde iş kazalarının en azaindirilebilmesi için alınması gereken tedbirler, bu analiz sonuçlarından çıkarılarakçalışmanın sonuç bölümünde liste halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisCOMPUTER AIDED ANALYSIS OF THE ACCIDENTS OCCURED IN IRON-STEEL INDUSTRY IN KARABUK AND PROPOSALS FOR SOLUTIONYusuf KURTGÖZZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Machinery TeachingThesis Advisor: Asst. Prof. Ercüment N. D ZDARFebruary, 2006, 136 pagesHuman, being the most valuable component of the production systems is also the onlything to which this system serves. Thus the human being itself, which takes role in theproduction, needs to be protected against possible hazards. Improving technology and fastindustrialization increased the number of workers in Iron-Steel Industry in Turkey. Thebiggest problem in this sector, in which one third of Karabük?s population is beingemployed, is the occupational accidents. In Karabük, the occupational accident occurrencein this sector is more frequent than the other industry branches, and thus the amount ofworkday loss is higher as well. This study aims to contribute to precautions, which can betaken for protecting workers in Iron-Steel Industry in Karabük from possible occupationalaccidents.In this study, 1194 occupational accidents, occurred in the Iron-Steel companies inKarabük city between 2000 and 2004, were analyzed.vABSTRACT (continued)Accidents were analyzed according to HDM (Hazard Diagnosis Model), a risk analysismethod.A computer program TEUM&KAP 1.0 (Hazard Diagnosis Model Accident AnalysisProgram) is made for analyzing the accidents. This software is developed in Delphi 7.0 andMicrosoft Access is used as database.Data?s analysis was completed in a short time by using TEUM&KAP software, which isthe first program developed in this area, and the precautions for minimizing occupationalaccidents in Iron-Steel Industry in Karabük were extracted from these analysis results andlisted in the result part of the study.