Karabük ili 12 yaş grubu çocuklarda çürük sıklığı ve DMFT indeksi
Caries prevalence and DMFT index in 12-year-old children in Karabük
- Tez No: 123821
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA DURUTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Çürük sıklığı, DMFT indeksi, Diş Çürüğü, Çevre Kirliliği, Dental Caries, DMFT index, Caries prevalence, Environmental Pollution
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
70 ÖZET Karabük İli 12 Yaş Grubu Çocuklarda Çürük Sıklığı ve DMFT İndeksi Bir ağır sanayi şehrimiz olan Karabük'te, Karabük Demir-Çelik tesisleri ile bunların yan kuruluşlarının oluşturduğu çevre kirliliğinin diş çürüğü oluşumu üzerine olan etkilerini gözlemek amacıyla planladığımız bu çalışmada, doğma büyüme Karabüklü 12 yaş grubu 1104 çocukta çürük prevalans ve DMF değerlerini belirlemek üzere çürük taraması yapıldı. Bu çocuklardan 1020 tanesi deney grubu olarak belirlenen Karabük ili merkez ilçe mahalle ve köylerinden, 84 tanesi kontrol grubu olarak alınan ve Karabük il merkezine en uzak aynı zamanda hiçbir sanayi kuruluşunun bulunmadığı Eflani bölgesinden seçilmiştir. Çürük taraması yapılırken ağız içi muayene sonuçlan WHO'nun öngördüğü teşhis kriterlerine uygun olarak muayene formlarına kaydedildi.Tarama çalışmalar sırasında çocuklara dağıtılan anket formlarından çocukların içme suyundan başka bir kaynaktan flor alıp almadıkları, diş hekimliği hizmetlerinden ne ölçüde yararlandıkları ve oral hijyene verdikleri önemin çalışma sonuçlan üzerinde bir etkisi olup olmadığı araştırıldı. Buna göre; deney grubu olarak Karabük ili merkez ilçe mahalle ve köylerinde DMF değeri 1.51, çürük prevalansı %75; kontrol grubu olarak alınan Eflani ilçesinde ise DMF indeksi 0.98, çürük prevalansı %55 olarak belirlendi.Anket formlarından elde edilen bilgilere göre Eflani bölgesinde çocukların hiçbirinin flor tablet kullanmadığı, %35'inin dişlerini haftada bir fırçaladığı %22'sinin ise hiç fırçalamadığı ve bu oranların Karabük ili merkez ilçe mahalle ve köylerinde oturan çocuklara göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde fazla olduğu, hiçbir çocuğun diş tedavisi yaptırmak için diş hekimine gitmediği, diş hekimine giden çocukların da çoğunlukla diş çekimi için gittiği bunun da Karabük ili merkez ilçe mahalle ve köylerinde oturan çocuklara göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde az olduğu gözlenmiştir. Oysa Karabük ili merkez ilçe ve mahallelerinde oturan çocukların %5.4'ünün flor tableti aldığı, tedavi ya da çekim amacıyla diş hekimine giden ve dişlerini günde bir ya da iki kez fırçalayan çocuk sayısının Eflani bölgesine göre fazla olduğu görülmüştür.71 Bu verilerden; Karabük ili merkez ilçe mahalle ve köylerinde oturan çocukların Eflani bölgesindeki çocuklara oranla diş hekimliği hizmetlerinden daha fazla yararlanmalarına, dişlerini daha sık firçalamalarına rağmen çürük indekslerinin Eflani bölgesindeki çocuklardan istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek olmasının, Karabük'teki çevre kirliliği ile diş çürüğü arasındaki ilişkinin göstergesi olduğu kanısı uyanmaktadır. Nitekim, Karabük ili merkez ilçe mahalleleri arasında yapılan değerlendirmede, fabrika alanına yakın mahallelerde belirlenen DMF ve çürük prevalans değerlerinin diğer mahallelere göre daha yüksek olması da bu olasılığı kuvvetlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
72 SUMMARY Caries Prevalence and DMFT index İn 12 -Year- Old Children in Karabük In this study, which we planned for the purpose of observing the effects of the environmental pollution, caused by the Karabük Iron-Steel Establishments and their subsidiaries, on the tooth decay formation, a decay scan has been made on 1104 children of 12-age group who were born and grown up in Karabük to determine the decay prevalence and DMF value. 1020 children within this group have been chosen from center districts, quarters and villages of Karabük province, 84 children from Eflani region that is farthest from the Karabük province center and has no industrial establishment. When the decay scan is performed, the interior mouth examination results were recorded in the examination forms in accordance with the diagnosis criterions that are suggested by the WHO. During the scanning works, it has been investigated by the inquiry forms distributed to the children whether they get fluorine from a source other than drinking water or not, at what rate they benefit from the dentistry services and if there is an effect on the study results of the importance given by them to the oral hygiene. According to this; the DMF value was determined as 1.51 and the decay prevalence as 75 % in the center districts, quarters and villages of Karabük province as test group and in the Eflani district that was taken as control group the DMF index was determined as 0.98, the decay prevalence as 55 %. According to the data obtained from the inquiry forms it has been observed that, none of the children in the Eflani region use fluorine tablet, 35 % of them brush their tooth once in a week, 22 % of them not at all and that these rates are considerably higher as statistically according to the children residing in the central district, quarters and villages of Karabük province, that no child goes to dentist for tooth medical treatment, those children who go to dentist mostly go for having their tooth pulled out, and that this is also statistically considerably very low according to the children who reside in the central district, quarters and villages of Karabük province. Yet, it has been observed that 5,4 % of the children who reside in the central district, quarters and villages of Karabük province take fluorine tablet, and that the number of the children who go to dentist for the purpose of tooth treatment or73 pulling and the number of the children who brush their tooth once or twice a day are higher according to Eflani region. By these data; we get an opinion from considerably high decay indexes of the children who reside in the central district, quarters and villages of Karabük province although they benefit from the dentistry services more than those children in the Eflani region that it is an indicator of the relationship between the environmental pollution in Karabük and the tooth decay. As a matter of fact, in an assessment made between the quarters of the Karabük province central district, higher DMF and decay prevalence values determined in the quarters near the factory than other areas strengthen this possibility.