Kayseri yöresinde bulunan bazı bal örneklerinde ağır metal kirliliğinin belirlenmesi
Determination of heavy metal pollution in some honey samples from Kayseri province
- Tez No: 196437
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: ICP-OES, bal, ağır metal, Kayseri, kirlilik, ICP-OES, honey, heavy metal, Kayseri, pollution
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, Kayseri'nin farklı bölgelerinden toplanan 26 farklı bal örneğinin kadmiyum,bakır, çinko, nikel, kurşun, krom, mangan, demir ve selenyum (Cd, Cu, Zn, Ni, Pb, Cr, Mn,Fe and Se) içerikleri Varian ICP-OES cihazı kullanılarak belirlenmiştir.-1Bal örneklerindeki Cd konsantrasyonunun 0,09 ile 0,24 µgg , Cu konsantrasyonunun 0,01-1 -1ile 0,72 µgg , Zn konsantrasyonunun 1,29 ile 5,39 µgg , Ni konsantrasyonunun 0,03 ile1,43 µgg -1, Pb konsantrasyonunun 0,02 ile 1,50 µgg -1, Cr konsantrasyonunun 0,09 ile 1,89µgg -1, Mn konsantrasyonunun 0,02 ile 1,56 µgg -1, Fe konsantrasyonunun 0,57 ile 8,74 µgg -1ve Se konsantrasyonunun 0,006 ile 0,58 µgg -1 arasında olduğu gözlenmiştir.Bununla birlikte, Kayseri yöresinde üretilen balların iyi kalitede olduğu ancak tamamen ağırmetalden yoksun olmadığı gözlenmiştir. İncelenen bal örnekleri içerisinde en yüksek metalkonsantrasyonunun olduğu istasyonların, yerleşim bölgelerine yakın olan, özellikle de trafiğinve endüstrinin yoğun olduğu bölgelerde olması dikkati çekmektedir.Bu sonuçlara göre yerleşim yerlerine yakın olan bazı istasyonlar dışında bal örneklerindekiağır metal konsantrasyonunun kabul edilebilir sınırlar dâhilinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; cadmium, copper, zinc, nickel, lead, chromium, manganese, ıron and selenium(Cd, Cu, Zn, Ni, Pb, Cr, Mn, Fe and Se) content of in 26 different honey samples collectedfrom the different regions of Kayseri and its environs were determined using ICP-OES.It has been observed that the metal concentrations in honey samples ranged between 0,09 and0,24 µgg-1 for Cd 0,01 and 0,72 µgg-1 for Cu, 1,29 and 5,39 µgg-1 for Zn, 0,03 and 1,43 µgg-1for Ni, 0,02 and 1,50 µgg-1 for Pb, 0,09 and 1,89 µgg-1 for Cr, 0,02 and 1,56 µgg-1 for Mn,0,57 and 8,74 µgg-1 for Fe and 0,006 and 0,58 µgg-1 for Se.Although, ıt has been observed the honeys produced in Kayseri are good in quality, they arenot completely deprived of heavy metal. It is interesting that the stations in which the metalconcentration was maximum within the examined honey samples were near the settlementregions that especially the traffic and industry was intensive.According to these results; it is concluded that the heavy metal concentrations in honeysamples except some stations that are close to the settlement regions were in permissiblelimits.