Tavşan böbreklerinde Arteriola afferentes ve Arteriola efferentes'lerin anatomisi
Anatomy of the Arteriola afferentes and Arteriola efferentes in rabbit kidneys
  1. Tez No: 196438
  2. Yazar: MEHTAP İÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET AYYILDIZ, PROF. DR. KENAN AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, tavşan, glomerul, arteriola afferentes, arteriolaefferentes, Kidney, rabbit, gromeruli, arteriola afferentes and arteriola efferentes
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
TAVŞAN BÖBREKLER NDE ARTERIOLA AFFERENTES VE ARTERIOLAEFFERENTES'LER N ANATOM SMehtap ÇERErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Ağustos 2006Tez Danışmanları: Prof. Dr. Nusret AYYILDIZProf. Dr. Kenan AYCANÖZETBu çalışmada; tavşan böbreğindeki arteriola afferentes ve arteriola efferentes'inanatomisini incelemek için, on beş adet Yeni Zelanda tavşan böbreğindeki damarlarplastik enjeksiyon ve korozyon yöntemi ile araştırıldı. Tavşan böbreklerindeglomerullerin çoğunda arteriola afferentes'ler a. nterlobularis'lerden çıkarkenbazılarında a. arcuata'dan, çok nadir olarak da a. interlobaristen çıkmaktadır.Glomerullerin birinde arteriola afferentes glomerule girdikten sonra ikinci glomerulegirmektedir. Glomerullerin ikisinde arteriola afferentes önce iki dala ayrılmakta ve aynıglomerule girmektedir. Bazı glomerullerde arteriola afferentes a. nterlobularis'tençıktıktan hemen sonra iki, üç, dört veya beş dala ayrılıp her dal ayrı bir glomerulegirmektedir. Aynı glomerule ait arteriola afferentes ve arteriola efferentes'lerin arasındaçap farkının bulunması yanında çift olan arteriola efferentes'lerin aralarında da çapfarkının olduğu anlaşılmıştır. Kortikal glomerullerde arteriola efferentes'lerin çiftolması halinde her ikisi de perikapiler ağa katılmakta, jukstamedullar glomeruldearteriola efferentes'lerden birisi aynı ağın yapısına katılırken diğeri medullada vasarecta'ları oluşturmaktadır. Bazı glomerullerde arteriola afferentes ve arteriolaefferentes'ler heterotopiktirler. ncelememiz sonucu glomerullerin yuvarlak, oval,üçgenimsi, iki loblu ve kalp şeklinde olduğu tespit edildi. Bulgularımız literatür bilgileriışığında tartışıldı..
Özet (Çeviri)
ANATOMY OF THE ARTERIOLA AFFERENTES AND ARTERIOLAEFFERENTES IN RABBIT KIDNEYSMehtap ÇERErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. Sc. Thesis, August 2006Thesis Supervisors: Prof. Dr. Nusret AYYILDIZProf. Dr. Kenan AYCANABSTRACTIn this study the kidneys of fifteen New Zealand rabbit are investigated by plasticinjections and corrosion method with the aim of examining the anatomy of arterioleafferentes and arteriole efferentes in rabbit kidney. In the rabbit kidneys, while manyglomeruli are coming out from interlobular arteries, in several kidneys they come outfrom arcuat artery and in very few kidneys from interlobar artery. In one of theglomerulus, after afferent arteriole enters into glomeruli, it goes into second glomeruli.In both of the glomeruli, arteriole afferentes branch into to second branches and getsinto the same gromeruli. In a few gromeruli, arteriole afferentes, just after it leavesinterlobular artery, is divided into two, three, four or five branches and each branchenters into a different gromeruli. It is found out that among afferentes and efferentesbelonging to the same glomeruli, not only there is difference in their diameters but alsothe diameters of double arteriole efferentes are not the same. If arteriole efferentes incortical glomeruli are double, both of them gets into pericapilly web, while one ofjuxtamedullary glomeruli is contributing to the same web?s structure, the otherconstitutes vasa recta in medulla. In several glomeruli, afferent and efferent arteries areheterotopic. As a result of our survey, it is understood that gromeruli are circular,elliptical, and triangular, double lobbed and hearth shaped. Our findings are discussed inthe light of the knowledge of literature.