Kayseri şehir florası üzerine araştırma
An investigation on the city flora of kayseri
- Tez No: 196436
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Şehir Florası, Kayseri, Türkiye, Flora of City, Kayseri, Turkey
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
iiiKAYSERİ ŞEHİR FLORASI ÜZERİNE ARAŞTIRMAYavuz TÜRKMENErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Ağustos 2006Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ahmet AKSOYÖZETBu çalışma, İç Anadolu'da B5 karesinde yer alan Kayseri ili Şehir florasınıiçermektedir. Araştırma alanı İran-Turan Fitocoğrafik bölge karakteri gösterir. 2004-2006 yılları süresince 1412 bitki örneği toplanmıştır. Değerlendirme sonucu 74 familyave 309 cinse ait 562 (392 tür, 115 alttür, 55 varyete) tür ve tür altı takson tespitedilmiştir. Bu taksonlardan 12'si açık tohumlu, 548'i (508'i çift çenekli, 46'sı tekçenekli) kapalı tohumludur. Taksonların 56 tanesi kültür bitkisidir. Takson sayısıbakımından büyük familyalar: Asteraceae (78), Fabaceae (61) ve Lamiaceae (35)'dir.En çok türe sahip cinsler Astragalus (16), Centaurea (9) ve Veronica (9)'dır. Bitkicoğrafyası elemanlarının dağılımında İran-Turan 130 takson (% 23,21), Akdeniz 25takson (% 4.47), Avrupa-Sibirya 20 takson (% 3.5), Doğu Akdeniz 5 takson (% 0.9) vebilinmeyenler 380 takson (% 67.85)'dur. Alanda endemik tür sayısı 65 (% 11.6)'tir. Buçalışmanın yapılmasındaki esas amaç, yakın çevrede yapılmış flora çalışmalarınatamamlayıcı olması, kentsel ekoloji çalışmalarına veri tabanı oluşturmak, varsa tehlikealtındaki endemik türleri tespit etmek ve gerekli önlemleri almaktır. Araştırma alanındaçok tehlike altında (EN, CR) taksonlar bulunmamaktadır. Alanda LC kategorisi; `AzTehlike Altındaki' taksonlar bulunmaktadır. Bu taksonlar: Paracaryum longipes Boiss.,Verbascum natolicum (Fisch. & Mey.) Hub.- Mor., Linaria genistifolia (L.) Mill. subsp.polyclada (Fenzl) Davis, `tehlike altına girebilir' kategorisindedir. Çalışma alanında B5karesi için 5 yeni takson tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ivAN INVESTIGATION ON THE CITY FLORA OF KAYSERIYavuz TÜRKMENErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. Sc. Thesis, August 2006Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet AKSOYABSTRACTThis study describes a floristic study of Kayseri city located in B5 square in the MiddleAnatolia. The study area which is the vascular plant specimens are collected isconsidered in Irano-Turanian phtogeographic region. During 2004-2006, 1412 vascularplant specimens were collected from the study area. After the identification of thespecimens, 562 taxa belongs 74 families (309 genera, 392 species, 115 subspecies and25 varietes.) were determined. Of these taxa, 12 of them were Gymnosperm, 548 ofthem were angiosperms (508 dicotlyledons and 46 monocotlyledons). The total numberof cultivated plant species was found to be 56. The order of the largest families andgenera involving most of the taxa were as follows: Families: Asteraceae: 78, Fabaceae:61 and Lamiaceae: 35; Genera: Astragalus: 16, Centaurea: 9 and Veronica: 9 thephytogeographical spectrum of the species was as follows: Irano-Turanian 130 (23.21%), Mediterranean 25 (4.47 %), Euro-Siberian 20 (3.5 %), East- Mediterranean 5 (0.9%) and others 380 (67.85 %). 65 of the species are endemic to turkey and the rate ofendemism is 11.6 %. The main purpose of this study is to compensate the previusfloristic studies conducted in the area, to make a database for urban ecology, todetermine the endangered species, and take caution for those species. None of thespecies collected from the study area placed in the endangered (EN) category, howeversome species placed into the least concern (LC) category. From these taxa, Paracaryumlongipes Boiss., Verbascum natolicum (Fisch. & Mey.) Hub.- Mor., Linaria genistifolia(L.) Mill. subsp. polyclada (Fenzl) Davis, can be placed in the LC category. 5 new taxais determined for B5 squares in the study area.