Yumurta tavuğu rasyonlarına farklı düzeylerde probiyotik ilavesinin performans ve yumurta kalitesine etkisi
Effects of different levels of probiotic supplementation on performance and egg quality of laying hens
- Tez No: 196472
- Danışmanlar: PROF.DR. NECMETTİN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yumurta tavuğu, Probiyotik, Performans, Yumurta kalitesi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziYUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA FARKLI DÜZEYLERDEPROBİYOTİKİLAVESİNİN PERFORMANS VE YUMURTA KALİTESİNE ETKİSİYasin KOÇAKAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüZootekni Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Necmettin CEYLANBu araştırmada, yumurta tavuğu rasyonlarına farklı düzeylerde probiyotik (DI-A-ZYME 256)ilavesinin performans ve yumurta kalitesine etkileri incelenmiştir. Araştırma TavukçulukAraştırma Enstitüsünden sağlanan kahverengi yumurta tavuklarında 9 hafta sürdürülmüştür.Denemede % 0, 0.05, 0.1 ve 0.15 probiyotik ilavesi ile oluşturulan 4 farklı grubun etkileritesadüf blokları deneme düzenine göre test edilmiştir. Gruplar her birinde 3 tavuk bulunacakşekilde 12 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Araştırma yemleri izonitrojenik ve izokalorikolarak hazırlanmış ve deneme süresince serbest olarak verilmiştir. Araştırma sonunda tümdeneme verilerini içeren ortalama yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve yem değerlendirmesayısı (YDS) bakımından muameleler arasında istatistiki olarak önemli bir farklılıkbulunmamıştır (P>0.05). Bununla birlikte 1. ve 6. haftalarda yumurta üretiminde % 0.1probiyotik ilavesi ile kontrole göre önemli düzeyde iyileşme tespit edilmiştir(P0.05). Yumurta sarı rengi ise % 0.1 ve % 0.15 probiyotik ilavesiyle %0.05 probiyotik ilavesine göre önemli düzeyde iyileşmiş (P0.05).Sonuç olarak araştırmadan elde edilen veriler, yumurta tavuğu rasyonlarına farklı düzeylerdeprobiyotik ilavesinin performans ve yumurta kalitesi üzerine önemli düzeyde bir etkisininolmadığını, ancak yem tüketiminin probiyotik ilavesinden olumlu yönde etkilendiğinigöstermektedir.2007, 46 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEFFECTS OF DIFFERENT LEVELS OF PROBIOTIC SUPPLEMENTATION ONPERFORMANCE AND EGG QUALITY OF LAYING HENSYasin KOÇAKAnkara UniversityGraduate School Natural and Applied SciencesDepartment of Animal ScienceSupervisor: Prof. Dr. Necmettin CEYLANIn the present study, effects of probiotic (DI-A-ZYME 256) supplementation onperformance and egg quality were examined. The research was conducted with brown egglayers from Ankara Poultry Research Institute through 9 weeks. In the study, effects of fourdietary treatments made by 0, 0.05, 0.1 and 0.15 % probiotic supplementation were testedaccording to randomized block design. Each treatments were designed to have 12 replicates,each has 3 laying hens. Diets used in the experiment were prepared as izo-caloric and izo-nitrojenic and provied ad libitum through the experiment. At the end of the experiment, it wasfound that mean egg production, egg mass production, egg weights and feed conversion ratiowere not significantly affacted by the treatments (P>0.05). However , according to the data offirst and sixth week results, 0.1 % probiotic supplementation improved egg mass productionsignificantly as compared to the control (P0.05).