Yenikent yerleşiminde yol ağaçlamalarına ilişkin planlama, tasarım ve yönetim modelinin geliştirilmesi
Street trees planning, design and management model for Yenikent settlement in Ankara
- Tez No: 196471
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞÜKRAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yol Ağaçlaması, Kentsel Mekân, Kentsel Tasarım, Peyzaj Yönetim, Street Afforesting, Urban Place, Urban Design, Landscape Management
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziYENİKENT YERLEŞİMİNDE YOL AĞAÇLAMALARINA İLİŞKİNPLANLAMA, TASARIM VE YÖNETİMMODELİNİN GELİŞTİRİLMESİBarış EKMEKÇİAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Şükran ŞAHİNÇağımız kentsel mekânları içinde kent karakterini belirleyen önemli elemanlardan biriside kent içi yollardır.Aynı zamanda peyzaj elemanı olarak da değerlendirilen ?Yolların Ağaçlandırılması? konusu; günümüzde kentselaçık ve yeşil alan varlığının birçok kentte yeterli ölçülerde var olmadığı dikkate alındığında önemle üzerindedurulması gereken bir konudur.Kentsel açık ve yeşil alanlar içinde yol ağaçları; yolun çevresi ile intibakının sağlanması yanında görsel estetikyaratma, kent iklimini iyileştirici etkisi, günümüz kentlerinin önemli bir çevre sorunu olan hava kirliliğine karşıtemiz hava sağlaması, rüzgâr ve gürültü siperi yaratma vb katkılarıyla yeşilin ve bireyleri ortak bir amaç için biraraya getiren kamusal kent mekânlarının hızla azaldığı günümüzde kent insanının ve kentsel mekânın birçokyönden gereksinimini sağlayan kentsel peyzajın vazgeçilmez öğeleridir.Bu tezde yol ağaçlandırma çalışmalarının örnek bir sokak çerçevesinde, yaşanabilir kamusal mekânlarınüretilebilmesi temelli yeni bir planlama ve tasarım anlayışıyla değerlendirilmesi ve kentli insan ile kentselmekanın işleyen bir yönetim modeliyle, yol ağaçlarından beklenen işlevlerin sürdürülebilir olmasının önemi vegereksinimi vurgulanmaktadır.Bu bağlamda tezin konusunu oluşturan Yol Ağaçlandırmaları beş bölümde incelenmiştir.İ. Bölümde çalışmanın amacı ve kapsamından bahsedilmiş, önemi vurgulanmıştır.İİ. Bölümde tez, kuramsal temeller başlığı altında, Kentiçi Yol Ağaçlandırmalarının Tarihi Gelişimi, YolAğaçlandırmalarının yaşam kalitesine katkıları ve Ağaçlandırma Kriterleri başlıkları altında incelenmiştir.Kentiçi Yol Ağaçlamalarında planlama ve tasarım tekniği ilgili alt başlıklarıyla irdelenmiştir.İIİ. Bölümde tezin materyal ve yönteminden bahsedilmiştir.İV. Bölümde araştırma bulguları başlığı altında, tez kapsamı içerisinde irdelenecek örnek sokağın proje bölgesiolan Yenikent yerleşiminin genel konumu, sosyal, ekonomik ve kültürel durumu hakkında bilgi verilmiştir.Örnek sokak projesi olarak önerilen Karanfil Sokak ile İlgili mevcut bilgiler verilmiş ve Örnek Yol AğaçlamaTasarım Projesi sunulmuştur. Yapılan yol ağaçlandırması ile ilgili bilgi ve materyaller verilmiş, projenin teknikraporu sunulmuştur.Kentiçi Yol Ağaçlandırması Yönetim Politikası; ağaçların korunması, dikimi ve seçimi, ağaçlandırma bütçeyönetimi, ağaçların transplantasyonu/sökümü, danışma/bilgilendirme başlıkları altında irdelenmiştir.Yol ve Meydan Ağaçlandırmalarında Kurumlar Arası İlişkiler ve Kentiçi Yol Ağaçlandırma Ana Planındanbahsedilmiştir.V. Bölümde ise konu ile ilgili sonuç ve değerlendirmeler yapılmıştır.2007, 116 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisSTREET TREES PLANNING, DESIGN AND MANAGEMENT MODEL FORYENIKENT SETTLEMENT IN ANKARABarış EKMEKÇİAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Şükran ŞAHİNIn our contemporary life, one of the most important elements of urban places that determine the characteristic ofthem is the street afforestation. The subject of street afforestation, which is evaluated as a landscape object, hasto be taken in to consideration, when it has been thought that most of our cities are in a lack of urban spaces andgreen areas.Among the urban spaces and green areas, street trees are the irreplaceable elements of urban landscape byproviding the relation the roads with its surroundings, providing an aesthetic sight seeing, improving the climateof the urban place, providing clean air towards the air pollution that one of the biggest problems of our cities,covering the wind and noise.. In our cities where green areas and public urban spaces that gets people together,are rapidly increased, street trees are indispensable elements of urban landscape.In this thesis, the street afforestation will be evaluated within an example street project, to develop liveablepublic areas with a new planning and designing understanding. Moreover, the importance and reqirement ofproviding sustainability, expected from street afforestation functions emphasized.In this context, Street Afforesting as a subject of this thesis has been analysed in five parts:I. Aim and scope of the thesis mentioned and the importance highlighted.II. Thesis is analyzed in the caption of ?theoretical foundations?, under the lines of Historical Development ofthe Urban Street Afforesting. Additives of street afforesting to the life quality and afforesting criteriadenominated.Planning and designing techniques of street afforesting are considered with related subtitles.III. Material and method of the thesis mentioned.IV. In the caption of ?Investigate Diagnosis?, social, economical and cultural informations about Yenikentresidential are given where the projected street as the case study, Karanfil Street, take place.Asset informations of Karanfil Street are given and projected street presented. Information and materials aregiven about offered afforesting of the projected street as the case study and technical report of the projectrepresented.Management Policies of Street Afforesting explicated under the captions of Protection, Arboriculture, Choosingof trees, Afforesting Budget Management, Transplantation and Dismantling of trees, Consultation andDisclosure.Relations between associations in Street and Square Afforesting and Master Plan of Urban Street Afforesting arementioned.V. Evaluation and result part of the project.2007, 116 pages