Greenwood ve kaplan-meier metodu yardımı ile varyans tahmini
Varience estimate with greenwood and kaplan-meier methods
  1. Tez No: 196473
  2. Yazar: ÇİĞDEM TOPÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FAHRETTİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Fonksiyonu, Sansürleme, Kaplan- Meier Tahmini, Çarpım-LimitTahmini, Survivor Functions, Censoring, Kaplan-Meier Estimation, Product-LimitEstimatio
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziGREENWOOD VE KAPLAN-MEIER YÖNTEMİYLE VARYANS TAHMİNİÇiğdem TOPÇUAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsüİstatistik Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Fahrettin ARSLANYaşam analizi, mühendislik, tıp ve biyoloji bilimleriyle uğraşan istatistikçiler vearaştırmacılar için önemli bir çalışma alanıdır. Yaşam analizi ile diğer istatistik analizileriarasındaki ayrım, sansürlü veri ile çalışılmasıdır. Bu çalışmanın amacı, sansürlenmişgözlemler için elde edilen yaşam fonksiyonunu tahmin etmek için kullanılan ve parametrikolmayan bir yöntem olan Kaplan-Meier tahmin yöntemini ve bu yöntemle elde edilentahminin varyansını hesaplamak için kullanılan Greenwood formülünü tanıtmaktır. Buamaçla, ilk olarak yaşam analizi için temel tanım ve kavramlar üzerinde durulmuştur. Dahasonra, sansürleme kavramı ve çeşitli sansürleme türleri için olasılık fonksiyonları verilmiştir.Diğer bölümlerde, Kaplan-Meier tahminlerinin elde edilişi ve bu tahminlerin özellikleriincelenmiştir. Son olarak, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi RadyasyonOnkolojisi Servisi'nden elde edilen bir veri seti kullanılarak analiz yapılmıştır.2007, 48 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisVARIANCE ESTIMATION WITH GREENWOOD AND KAPLAN-MEIER METHODSÇiğdem TOPÇUAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of StatisticsAdvisor: Assoc. Prof. Dr. Fahrettin ARSLANThe statistical analysis of lifetime or response time data has become a topic of considerableinterest to statisticians and workers in areas such as engineering, medicine, and biologicalsciences. The distinction between lifetime analysis and other statistical analysis is that lifetimeanalysis deals with censored data. The aim of this study is, to introduce Kaplan-Meierestimate which is a nonparametric estimation method for the survivor function for theincomplete samples and the Greenwood formula used to obtain the variance of the estimateobtained from the Kaplan-Meier estimation method. For this purpose, basic definitions andconcepts for the survival analysis are considered. Then, concept of censoring and theprobability functions corresponding to various censoring mechanisms are given. In the otherchapters, the methodology for obtaining Kaplan-Meier estimates and properties of thisestimation method are examined. Finally, a data set which is obtained from RadiationOncology Service, Ankara Numune Education and Research Hospital is analyzed.2007, 48 pages