Şeftali pulpunda meyve oranının mineral bileşenler yardımı ile belirlenmesi
Determination of the fruit content in peach pulp by means of mineral constituents
  1. Tez No: 196499
  2. Yazar: SİBEL EROL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AZİZ EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şeftali pulpu, meyve oranı, mineral bileşen, potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfori, Peach pulp, fruit content, mineral constituent, potassium, magnesium, calcium, phosphorusii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziŞEFTALİ PULPUNDA MEYVE ORANININMİNERAL BİLEŞENLER YARDIMI İLE BELİRLENMESİSibel EROLAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüGıda Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Aziz EKŞİMeyve oranının belirlenmesi için 25 şeftali pulpu örneğinin mineral bileşenleri analizedilmiştir. Bulgulara göre şeftali pulpunda (10.0 brikse göre) K 1708-2514 ppm, P 142-243 ppm, Mg 65-107 ppm, Ca 45-69 ppm, Na 12-150 ppm, formol sayısı ise 7-44 ml0.1 N NaOH/ 100ml arasında değişmektedir.Şeftali pulpunda bulunan bileşim unsurları arasındaki ilişkiler korelasyon katsayısı ilearaştırılmıştır. Sonuçlara göre briks derecesi-K, K-Ca; Mg-K; K-P; Ca-Mg; P-Mgarasında p≥ 0.001 düzeyinde önemli bir korelasyon bulunmaktadır.Meyve oranının tahmini için en uygun eşitlik, adımsal regresyon analizi ve belirtmekatsayısı (R2) ile belirlenmiştir. Bunlardan en uygun olanının 4 parametreye (K, Mg,Ca, P) dayalı ?y= 1.92+0.032K-0.831Mg+1.069Ca+0.222P? bağıntı olduğu sonucunavarılmıştır.2007, 32 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisDETERMINATION OF THE FRUIT CONTENT IN PEACH PULPBY MEANS OF MINERAL CONSTITUENTSSibel EROLAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Food EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Aziz EKŞİFor the purpose of fruit content determination in peach puree, mineral components wereanalysed. According to the findings, in peach puree (at 10.0 brix degree) the value of K,P, M, Ca, Na and formol number varied between 1708-2514ppm, 142-243ppm, 65 -107ppm, 45-69ppm, 12- 150ppm and 7-44 ml 0.1 N NaOH/100ml, respectively.Relations between peach puree components were searched with correlation coefficient.Results show that a significant correlation found between brix degree- K, K- Ca; Mg-K;K-P; Ca-Mg; P-Mg at p≥ 0.001 levelUseful equations were determined by stepwise regression and determination coefficient.In those equations, acceptable one is consisting of 4 parameter (K, Mg, Ca, P)?y=1.92+0.032K-0.831Mg+1.069Ca+0.2?.2007, 32 pages