Hava kuvvetlerinin ana savunma sistem tedarikinde proje yönetimi
Project management in major defence systems acquisition for turkish air force
- Tez No: 196503
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DENKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Savunma sanayii, proje yönetimi, tedarik süreci, yazılım yoğunluklu sistem, anket formu.i, Defense industry, project management, acquisition process, software intensive systems, questionnary form.ii
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
ÖZETDoktora TeziHAVA KUVVETLERİNİN ANA SAVUNMA SİSTEM TEDARİKİNDEPROJE YÖNETİMİHakan GÜRKANAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektronik Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ahmet DENKERMilli Savunma Bakanlığı (MSB) silah sistemi veya silah sistemleri ile ilgili füze, elektronik harp,radar, komuta ve kontrol, istihbarat, izleme ve keşif amaçlı sistemleri işletmek ve yenilemek içinmilyonlarca dolar harcama yapmaktadır. Hava Kuvvetleri de birliklerini bu teknolojik yenilik vedeğişikliklere adapte edebilmek için modernizasyon çalışmaları için yeni teknolojiler tedarik etmekteve geliştirmektedir. Sözkonusu sistemlerin veya yeni sistemlerin kritik unsurunu yazılım yoğunluklusistemler oluşturmaktadır.Tedarik sürecinde yönetimsel, yasal ve kaynak gibi bazı zorluklarla karşılaşılmaktadır. Aynı zamandayeni bir proje geliştirmek büyük para kaynağı, zaman ve bilgi gerektirmektedir. Dolayısı ile benzerprojelerde hata olasılığı olabildiğince en alt seviyelere indirilmelidir. Literatür araştırmasıyla,projelerin kritik başarı faktörleri ve başarısızlığa neden olan faktörler saptanmıştır. Saptanan faktörleryardımıyla, bir anket hazırlanmış ve savunma sanayiinde görevli proje yöneticilerine gönderilmiştir.Anket sonuçlarının değerlendirilmesi sonucu, proje yönetiminde kritik başarı faktörleri ile projeuygulamalarında en sık karşılaşılan problemler ve ilgili problemlerin proje performanslarına olumsuzyönde etki düzeyleri saptanmıştır.Tez çalışmasında, proje yönetim ile yazılım yoğunluklu sistem tedariğinin temel prensipleriincelenmiş ve bazı yazılım tedariği süreci modelleri gözden geçirilerek birbirleriyle karşılaştırılmıştır.Aynı zamanda silahlı kuvvetlerde kullanılan yazılım yoğunluklu tedarik süreci ve ihtiyaçları gözönüne alınarak incelenmiştir. Sonuç olarak Hava Kuvvetlerine uluslararası başarısı kanıtlanmışmodellerin ve anket sonuçlarının ışığı altında, bir olgunluk model süreci önerilmiştir.2007, 206 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. ThesisPROJECT MANAGEMENT IN MAJOR DEFENCE SYSTEMS ACQUISITIONFOR TURKISH AIR FORCEHakan GÜRKANAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electronic EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Ahmet DENKERThe Ministry of Defense (MoD) spends hundreds of millions of dollars on systems to support itsinfrastructure, to operate its weapons and electronic warfare systems, and to provide command,control, communications, computing, intelligence, surveillance, and reconnaissance (C4ISR)functions. At the hearth of these systems, there is software intensive system which operates andmanages them. In the light of these technological facts, Turkish Air Forces (TAF) is bound tomodernize its units to adapt the new technologies. In this scope new technologies are acquired andhas to be developed.During acquisition process TAF encounter some difficulties involving management, legal, resourceissues. At the same time developing a new project entails a major amount of financial resource andtime. So the error rate of these projects must be minimized. Not only the critical success factors butalso the factors causing time slippage and budget overruns are determined through a literature review.Survey questionnaires are prepared by those findings and conducted through project managers indefense sector. Analyzing those returns, the critical success factors in major defense systems areevaluated and the most frequently encountered problems and their negative impact on projectperformance are determined.In this study, the main principles of the software-intensive system acquisition process and projectmanagement methods are reviewed. Some software acquisition process models are discussed andcompared with each other. The existing system which is used by TAF for acquiring software intensivesystems is studied, especially in the light of its needs. Eventually, a maturity model approach foracquisition in the light of survey results and approved international models, successes of which havebeen proven, is proposed.2007, 206 pages