Amasra yöresi (Batı Karadeniz)üst jura-alt kretase inaltı kireçtaşlarının bentik foraminifer paleontolojisi
Benthic foraminiferal paleontology of the upper jurassic-lower cretaceous inaltı limestone of the Amasra Area (Western Black Sea)
- Tez No: 196510
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üst Jura-Alt Kretase, Neotrocholina, orbitolinid, sistematik, İnaltıkireçtaşları, Amasra, Batı Karadeniz, Upper Jurassic-Lower Cretaceous, Neotrocholina, orbitolinid, systematic, Inaltılimestones, Amasra, Western Black Sea
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, Batı Karadeniz Bölgesi'nde (KD Bartın), Amasra ilçesinde yüzeyleyen İnaltıFormasyonu'nda (Üst Jura-Alt Kretase) gerçekleştirilmiştir. İnaltı Formasyonu çalışma alanındasığ denizel, monoton, platform tipi karbonatlarla temsil edilir. Formasyon çalışma alanındayapılan Amasra ölçülü kesiti boyunca çalışılmış, bentik foraminiferlerden özellikleneotrocholinid ve orbitolinid türlerinin tanımlamaları yapılmıştır.Çalışma alanında, İnaltı Formasyonu'ndan üç adet yeni Neotrocholina türü (Neotrocholinaamasraensis n. sp., N. sireli n. sp., N. bartinensis n. sp.) tanımlanmış, formasyonda tanımlananneotrocholinid ve orbitolinid türleri ile formasyonun çalışma alanındaki yaşı geç Kimmericiyen-erken Apsiyen olarak belirlenmiştir. Amasra ölçülü kesitinde bentik foraminiferlerleyaşlandırılan İnaltı Formasyonu'nun yaşı, kesitte tanımlanan alg cinsleri ve türlerinin yaşları ilekarşılaştırılmış ve uyumlu olduğu belirlenmiştir.Bu çalışmada, dört bentik foraminifer cinsi ve bunlara ait üçü yeni tür olmak üzere ondörtbentik foraminifer taksonunun tanımlaması yapılmıştır.2007, 76 sayfa
Özet (Çeviri)
This study is performed at the Upper Jurassic-Lower Cretaceous Inaltı Formation exposed at theAmasra town of western Black Sea (NE Bartın). In the study area, Inaltı formation isrepresented by shallow marine, monotonous, platform type carbonates. Formation is studiedalong the Amasra stratigraphic section during this study and descriptions of the benthicforaminifera especially the neotrocholinid and the orbitolinid species are submitted.In the study area, three new Neotrocholina species (Neotrocholina amasraensis n. sp., N. sireli n.sp., N. bartinensis n. sp.) are described from the Inaltı Formation. The age of the formation inthe study area is assigned as late Kimmeridgian-early Aptian with respect to the neotrocholinidand the orbitolinid species described from section. The age of the Inaltı Formation that isdetermined with the benthic foraminifera of Amasra stratigraphic section is compared with theage assignation by algal genera and species it can be concluded and they are corraletable.In this study, three new species from four benthic foraminiferal genera and total fourteenbenthic foraminifera taxa are described.2007, 76 pages