Krotonik asit, akrilamid ve akrilik asit içeren hidrojellerin şişme davranışları ve pantoprazol-Na nın kontrollü salınımında kullanılabilirliğinin incelenmesi
Swelling behaviors of hydrogels containing crotonic acid, acrylamide, acrylic acid and studying in the course of controlled release pantoprazole-Na
- Tez No: 196631
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHLİKA PULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Krotonik asit, Akrilamid, Akrilik asit, Kontrollü Salım, Pantoprazol sodyum, Hidrojel
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Sunulan çalışmada, farklı bileşimlerde akrilamid (AAm), akrilik asit (AA)ve krotonik asit (CA) içeren kopolimerik yapıdaki hidrojellerinsentezlenmesi ve bu hidrojellerin değişen süre, sıcaklık ve pH ya karşıdavranışlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Kalın bağırsakşişmeortamına en uygun şişme gösteren jeller ile ayrıca Pantoprazol-Na salımdavranışlarının incelenmesi de hedeflenmiştir.Kolayca polimerleşebilen, kopolimer oluşturabilen ve biyouyumlu olanAAm, AA ve CA monomerlerinden serbest radikal polimerleşmesi ilehidrojellerin sentezi; kimyasal başlatıcı olarak amonyum persülfat(APS)/sodyum bisülfit, çapraz bağlayıcı olarak etilen glikol dimetakrilat(EGDMA) yardımıyla oda şartlarında gerçekleştirilmiştir.Üretilen altı tür hidrojelin PAAm, PAAmCA-1, PAAmCA-2, PAA, PAACA-1, PAACA-2 zamana karşı şişme davranışları 37,0 ºC de 30 saatsüresince incelemiştir. Bu inceleme sonucunda tüm hidrojellerin şişmedeğerlerinin zamanla arttığı ve yaklaşık 20 saat civarında sabit birdeğere ulaştığı gözlenmiştir.ivHidrojellerin değişen sıcaklıklardaki şişme davranışları 4,0 ºC-60,0 ºCarasında 20 saat süreyle takip edilmiştir. Tüm hidrojellerin 4,0 ºC de endüşük şişme değerine sahip olduğu, sıcaklık arttıkça şişme değerlerininhızla arttığı ve 50,0 ºC civarında sabit kaldığı saptanmıştır.Hidrojellerin değişen pH lara karşı şişme davranışları ise pH=2,0-12,0arasında 37,0 ºC de 20 saatte süreyle incelenmiştir. Sonuçta PAAmCAhidrojellerinin değerlerinin pH değişiminden çok fazlaşişmeetkilenmediği, PAACA hidrojellerinin ise şişme değerlerinin artan pH ileönce arttığı, pH=8,0 civarında sabit kaldığı belirlenmiştir.Kontrollü ilaç salım çalışmaları için PAAmCA-1 ve PAACA-1 hidrojelleriseçilerek Pantoprazol sodyum (Pantoprazol-Na) salımı kalın bağırsakortamına uygun olan pH=7,4 de incelenmiştir. laç PAAmCA-1hidrojeline tutuklanma yoluyla, PAACA-1 hidrojeline ise yüklemeyoluyla konulmuştur. Tutuklama ve yükleme yoluyla Pantoprazol-Naiçeren PAAmCA-1 ve PAACA-1 hidrojellerinden ilaç salımı UVspektrofotometresi ile λmak = 288,0 nm de tayin edilmiştir.Bilim kodu : 201.1.117
Özet (Çeviri)
In the study presented, the first aim was the synthesis of copolymericstructured hydrogels containing acrylamide (AAm), acrylic acid (AA)and crotonic acid (CA) in different combinations and the studying ofthese hydrogels against changing time, temperature and pH. Theresearchers also aimed to study gels which swell most suitably in thecolon media and the studying of Pantoprazole-Na delivery behaviors.Bio-compatible AAm, AA and CA monomers can easily be polymerizedand provide copolymer. The synthesis of hydrogels by free-radicalpolymerization from aforementioned monomers was realized with thehelp of etylen glycol dimethacrylate (EGDMA) was used as a crosslinkerand with the help of amonium persulfat (APS)/sodium bisulfit as achemically starter.The swelling behavıors of the produced six types hydrogels, againsttime, PAAm, PAAmCA-1, PAAmCA-2, PAA, PAACA-1, PAACA-2 wereexamined in 37,0 ºC during 30 hours. As a result of this studying, it wasvifound out that the swelling values of all hydrogels had increased astime went on and it had reached at a stable value at about 20 hours.The swelling behavıors of hydrogels under the changing heatconditions were watched carefully between 4,0 ºC and 60,0 ºC during 20hours. It was detected that all hydrogels had the lowest swelling valueat 4,0 ºC, the swelling values grow as heat went up and these valueswere stable at about 50,0 ºC.However, the swelling studying of hydrogels against changing pH wereexamined between pH=2,0 and 12,0 at 37 ºC during 20 hours.Consequently, it was found out that the swelling behavıors of PAAmCAhydrogels were a bit influenced by pH change, the swelling behavıorsof PAACA hydrogels first grow with the increasing pH and these valueswere stable at about pH=8,0.For controlled drug delivery studies, the researchers examinedPantoprazole Sodıum (Pantoprazole-Na) delivery at pH=7,4 which wassuıtable for colon environment after choosing PAAmCA-1 and PAACA-1hydrogel. The drug was put into PAAmCA-1 hydrogel by of entrappingand it was also put into PAACA-1 hydrogel via loading. The drugdelivery through PAAmCA-1 and PAACA-1 hydrogels containingPantoprazole-Na via entrapping and loading was decided on UVspectrophotometer and λmax = 288,0 nm.Science code: 201.1.117Keywords : Crotonic acid, Acrylamide, Acrylic acid, Controlledrelease, Pantoprazol sodıum, Hydrogel.Page Number: 97Advises : Prof. Dr. Mehlika PULAT