Poli(etilen tereftalat) ile doğrusal aromatik yapıda üç farklı monomerden türetilmiş termotropik sıvı kristal kopoliesterlerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of thermotropic liquid crystalline copolyesters derived from three various of linear aromatic monomers with poly(ethylene terephtalate)
  1. Tez No: 196747
  2. Yazar: ABDULLAH TAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYDAR ALTINOK, Y.DOÇ.DR. ZEKERİYA YERLİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Thermotropic, liquid crystalline, copolyester, characterization, poly (ethylene terephtalate)2
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZETPOL (ET LEN TEREFTALAT) LEDOĞRUSAL AROMAT K YAPIDA ÜÇ FARKLI MONOMERDENTÜRET LM Ş TERMOTROP K SIVI KR STAL KOPOL ESTERLER NSENTEZ VE KARAKTERiZASYONUTAN, AbdullahKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman: Yrd. Doç. Dr. Haydar ALTINOKOrtak Danışman: Yrd. Doç. Dr. Zekeriya YERL KAYAHaziran 2005, 80 SayfaBu çalışmada eriyik polikondensasyon tepkimesi ile p-asetoksibenzoikasit (p-ABA), hidrokinon diasetat (HKDA), tereftalik asit (TA) monomerleri ilepoli (etilen tereftalat) (PET) poliesterine dayanan bir dizi kopoliester, vakumaltında, 280 oC' da, 5 saat süreyle, oldukça yüksek verimle sentezlenmiştir.Bu kopoliesterlerin karakterizasyonu; çözelti viskozite ölçümleri, geniş açılıX-ışını saçılımı (WAXD), diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC) ve ısıtmatablalı polarize mikroskop analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Çözelti viskozitesiölçüm sonuçlarına göre; 100PHT kopoliesteri hariç poliesterlerin tamamınıntrifloroasetik asit/dikloro metan karışımında (30:70 v/v) çözündükleri1görülmüştür. Ayrıca, polimer zincirindeki aromatik monomerlerin miktarındakiartışa bağlı olarak viskozite değerlerinde düzenli bir artış gözlenmiştir. WAXDsonuçlarına göre; PET içeren kopoliesterlerin kristal yüzdeleri %10-24arasında düzenli değişirken, PET birimleri içermeyen 100PHT kopoliesterininkristal yüzdesi tüm kopoliesterler arasında en yüksek değer olan %46,5olarak bulunmuştur. DSC ve ısıtma tablalı polarize mikroskop sonuçları, %50ve daha fazla doğrusal aromatik yapıda p-ABA, HKDA, TA brimleri içerenokopoliesterlerin geniş bir sıcaklık aralığında (180-320 C) sıvı kristaldavranışa ve eriyikte işlenebilecek uygun erime sıcaklıklarına sahipolduklarını göstermiştir. Bununla birlikte, Tg değerleri 51-67 oC arasında,spesifik erime entalpileri de 4-39 J/g arasında gözlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Termotropik, sıvı kristal, kopoliester, karakterizasyon,poli (etilen tereftalat)2
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF THERMOTROPIC LIQUIDCRYSTALLINE COPOLYESTERS DERIVED FROMTHREE VARIOUS OF LINEAR AROMATIC MONOMERSWITH POLY (ETHYLENE TEREPHTALATE)TAN, AbdullahKırıkkale UniversityGraduate School Of Natural and Applied SciencesDeparment of Chemistry, M. Sc. ThesisSupervisor: Asst.Prof. Dr. Haydar ALTINOKCo-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Zekeriya YERL KAYAJune 2005, 80 pagesIn this study, a range of copolyesters based on p-acetoxybenzoic acid(p-ABA), hydroquinone diacetate (HQDA), terephtalic acid (TA) monomerswith poly (ethylene terephtalate) (PET) copolyester have been synthesizedby melt polycondensation reaction process at 280 oC, 5 hours, in a very highyields. Characterization of this copolyesters were performed by solutionviscosity measurement, wide-angle X-ray diffraction (WAXD), differantialscanning calorimetry (DSC) and hot-stage polarized light microscopyanalysis. According to the solution viscosity measurement, all thecopolyesters were soluble in a trifluoroacetic acid/dichloro methane1(30:70 v/v) mixture except the 100PHT copolyester. Furthermore, it wasobserved that intrinsic viscosity values increased regularly with increasingamount of aromatic monomers in the polymer chain. According to the WAXDanalysis results; the degree of crystallinity of PET-based copolyesters werefound to be between orderly 10-24%. On the other hand, 100PHTcopolyester that does not contain PET units, the degree of crystallinity wasfound to be 46.5% which is the highest value among the all copolyesters.DSC and hot-stage polarized light microscopy results showed that; thecopolyesters that contain 50% or more linear aromatic p-ABA, HKDA, TAunits have liquid crystalline behaviour in a wide temperature range(180-320 oC), and appropriate melting temperature for melt processing. Inaddition to that, the Tg values were observed between 51-67 oC, spesificenthalpies of fusion were also between 4-39 J/g.