İnternet tabanlı sıcaklık kontrol sistemi
Internet-based temperature control system
- Tez No: 196748
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ERİŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: nternet tabanlı kontrol, uzaktan kontrol, sıcaklık kontrol, proses kontrol, Internet-based control, remote control, temperature control, process control
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETNTERNET TABANLI SICAKLIK KONTROL S STEMARSLAN, MevlütKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakina Anabilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman: Prof. Dr. Ali ER ŞENHaziran 2005, 83 sayfaÇağımızda yaygın iletişim araçlarının ve internetin hayatımızınneredeyse her noktasına girmiş olduğu bir ortamda bu altyapıyı sadeceiletişim, haberleşme amaçları için değil bunun yanında uzaktan kontrolgerektiren ortamlarda ve kontrol sistemlerinde kullanmak faydalı bir girişimolacaktır.Bu çalışmada internet tabanlı sıcaklık kontrol sistemi tasarımı elealınmış ve gerçeklenmiştir. Gerçeklenen bu sistem, laboratuarımızda yer alanhava şartlandırma kanalı üzerinde başarı ile test edilerek uygulanabilir olduğugörülmüştür. Öncelikle hava şartlandırma kanalını kontrol edebilmek vesıcaklık sensöründen veri alabilmek için bir elektronik kontrol kartıhazırlanmıştır. Daha sonra bir sunucu bilgisayarda çalışarak, kullanıcılar ilekontrol edilen sistem arasındaki etkileşimi sağlayacak olan kontrol yazılımıgeliştirilmiştir. Çalışmanın son aşamasında ise kontrol edilen sisteme uzaktanerişimi sağlayarak, gerçeklenen sisteme en önemli özelliği olan internettabanlı özelliğini kazandıracak web arayüzü geliştirilmiştir. Ayrıca bir kontrolsistemine internet katmanının eklenmesi ile ortaya çıkan zaman gecikmesi,eş zamanlı kullanıcı erişimi ve güvenlik problemlerine çözümler aranmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINTERNET-BASED TEMPERATURE CONTROL SYSTEMARSLAN, MevlütKırıkkale UniversityGraduate School Of Natural And Applied SciencesDepartment of Mechanical Engineering, M.Sc. ThesisSupervisor: Prof. Dr. Ali ER ŞENJune 2005, 83 pagesInternet and common communication devices become a part of ourlife. In such an environment, we can not limit to use these kind of devices foronly communication purposes, but also it can be very useful enterprise tomake use of them in processes that require remote control and controlsystems.In this study, an internet-based temperature control system design hasbeen studied and built. This system has been successfully tested to the airconditioning channel in our laboratory, the feasibility of the system has beenobserved. First, an electronic control card has been prepared for controllingthe air conditioning channel and receiving data from the temperature sensor.Then the control software which runs on the server computer has beenimproved in order to provide the interaction between the user and thecontrolled system. At the end of the study, the web interface which will addthe internet-based property which is the most important property , to therealized system by supplying remote access to the controlled system. Due toaddition of internet layer to a control system a time delay, concurrent useraccess and security problems where appeared and these problems weretried to be solved in this study.