Dikarbonil doymamış ferrosen türevleri sentezi
The synthesis of dicarbonyl unsaturated ferrocene derivatives
- Tez No: 196771
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADNAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Lewis acid, ferrocene, organic synthesis, unsaturatedcompounds, Friedel-Crafts
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETDİKARBONİL DOYMAMIŞ FERROSEN TÜREVLERİ SENTEZİGEMİCİ, SelimKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman: Yrd. Doç. Dr. Adnan BULUTYrd Danışman: Doç. Dr. Özdemir DOĞANEylül 2005, 58 SayfaFerrosen günümüzün modern sentetik benzen'i olarak kabul edilen birbileşiktir.Yeni türevleri özellikle organik ve anorganik kimyacılarıların ilgisiniçekmektedir.Bu çalışmada daha önce sentezlenmemiş dikarbonil doymamışferrosen türevleri sentezlenmiştir.Bu bileşiklerin sentezi için Freidel-Craftsaçilleme methodu kullanılmıştır. Friedel Crafts açilleme reaksiyonlarındalewis asit olarak etil alimünyum diklorür, EtAlCl2, kullanılmıştır. Bu türevleriçin EtAlCl2 katalizörü ilk defa bizim çalışmamızda kullanılmıştır. Bileşiklerintanımlanmasında spektroskopik yöntemler uygulanmıştır ( 1H nmr, 13C nmr,IR).Anahtar Kelimeler : Lewis asit, ferrosen, organik sentez, doymamışbileşikler, Friedel-Crafts.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE SYNTHESIS OF DICARBONYL UNSATURATED FERROCENEDERIVATIVESGEMİCİ, SelimKırıkkale ÜniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Chemistry, M.Sc. ThesisSupervisor: Asst. Prof. Dr. Adnan BULUTCo- Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Özdemir DOĞANSeptember 2005, 58 PagesFerrocene is known as a modern synthetic benzene. Especiallyorganic and inorganic chemists are interesting with the new derivatives of it.In this work, dicarbonyl unsaturated ferrocene derivatives have beensynthisized. In those synthesis, the Freidel-Crafts acylation method was usedfor this purpose. Ethyl aluminium dichloride, EtAlCl2 ,was used as a lewis acidin these acylation reactions. In order to synthesize these derivatives , EtAlCl2catalayst was used as a first time in our work. In the identification of thesynthesized compounds, the spectroscopic methods was applied ( 1H nmr,13C nmr, IR).