Co ve Mo katkılı MgB2 süperiletken sistemin PIT (powder-in-tube) metodu kullanılarak şerit formunda hazırlanması ve genel karakterizasyonu
Fabrication of the Co and Mo-substituted MgB2 tapes using PIT (powder-in-tube) method and their general characterization
  1. Tez No: 196862
  2. Yazar: EMİNE BAYAZİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EYYÜPHAN YAKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süperiletkenlik, PIT yöntemi, diamanyetizma, ferromanyetizma, kritikakım yoğunluğu, Superconductivity, PIT method, diamagnetism, ferromagnetism, critical currentdensity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziCo VE Mo KATKILI MgB2 SÜPERİLETKEN SİSTEMİN PIT (Powder-In-Tube)METODU KULLANILARAK ŞERİT FORMUNDA HAZIRLANMASI VE GENELKARAKTERİZASYONUEmine BAYAZİTİnönü ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim Dalı77 + ix sayfa2005Danışman: Prof. Dr. M. Eyyüphan YAKINCIBu çalışmada (MgB2)1-xAx (A=Co (0.005≤x≤0.5), Mo (x=0.005≤x≤0.3)) nominalkompozisyonlu sistemler Powder-In-Tube (PIT) yöntemiyle şerit formunda hazırlanmıştır.Yapılan manyetik katkılamaların sistemde ne gibi etkiler yarattığı üretilen şeritlerin yapısal,elektriksel ve manyetik ölçümleri alınarak incelenmiştir.Sonuçlar MgB2 temel sistemi içerisine yapılan manyetik katkılamalarınsüperiletkenliği yok ettiğini ortaya koymuştur. Yüksek oranda Co katkılanması durumundaferromanyetik fazın baskın olduğu gözlenmiştir. Yapılan her iki katkılamada da tanecik arayüzeylerinde safsızlık fazlarının oluşumu ve tanecikler arası zayıf bağlanmanın sisteminelektriksel iletim yollarında engelleyici rol üstlendikleri bulunmuştur.Tez kapsamında elde edilen veriler ışığında manyetik katkılamaların MgB2süperiletken sistemi için kesin olarak uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc.ThesisFABRICATION OF THE Co AND Mo-SUBSTITUTED MGB2 TAPES USING PIT(Powder-In-Tube) METHOD AND THEIR GENERAL CHARACTERIZATIONEmine BAYAZİTInonu UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Physics77 + ix pages2005Supervisor: Prof. Dr. M. Eyyüphan YAKINCIIn this study, tapes with nominal compositions of (MgB2)1-xAx (A=Co (0.005≤x≤0.5),Mo (x=0.005≤x≤0.3)) were prepared by using Powder-In-Tube (PIT) method. The effects ofthe magnetic substitutions on the superconducting properties were investigated usingstructural, electrical and magnetisation measurements.The results obtained revealed that the superconductivity was destroyed with themagnetic substitutions. A dominant ferromagnetic phase was observed for high Co-substitution. It was observed that the growth of the impurity phases in the grain interfaces ofthe main matrix and the formation of weak coupling between the grains plays an importantcrucial role on the electrical conducting paths of the system for both substitution cases.Considering the results obtained in this work, it was concluded that the magneticsubstitutions are not suitable for the MgB2 superconducting system.