Isparta İli Yenisarbademli İlçesinin sosyo-ekonomik ve kültürelyapısı
Social economical and cultural structure in Yenisarbademli District in Isparta Province
  1. Tez No: 196907
  2. Yazar: MUSTAFA BAHADUR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MİTHAT DİREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Ziraat, Economics, Sociology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta, Yenişarbademli, Sosyal Yapı, Kırsal Kalkınma, Isparta, Yenişarbademli, Social Structure, Rural Development
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
T.C.SELÇUK ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜISPARTA L YEN ŞARBADEML LÇES N NSOSYO-EKONOM K VE KÜLTÜRELYAPISIMustafa BAHADURYÜKSEK L SANS TEZTARIM EKONOM S ANAB L M DALIKONYA-2006T.C.SELÇUK ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜISPARTA L YEN ŞARBADEML LÇES N NSOSYO-EKONOM K VE KÜLTÜREL YAPISIMustafa BAHADURYÜKSEK L SANS TEZTARIM EKONOM S ANAB L M DALIBu tez 01.09.2006 tarihinde aşağıdaki jüri tarafından oybirliği / oy çokluğu ile kabuledilmiştir.Prof. Dr. Cennet OĞUZ Yrd. Doç. Dr. Mithat D REK( Başkan ) ( Üye )Yrd. Doç. Dr. Yusuf ÇEL K( Üye )ÖZETYÜKSEK L SANS TEZISPARTA L YEN ŞARBADEML LÇES N NSOSYO-EKONOM K VE KÜLTÜREL YAPISIMustafa BAHADURSelçuk Üniversitesi Ziraat FakültesiTarım Ekonomisi BölümüDanışman: Yrd. Doç. Dr. Mithat D REK2006, 137Jüri : Prof. Dr. Cennet OĞUZYrd. Doç. Dr . Mithat D REKYrd. Doç. Dr. Yusuf ÇEL KIsparta ili Yenişarbademli ilçesinin sosyal, ekonomik ve kültürel düzeyinin tespitedilmesi amacıyla bu çalışma yapılmıştır. lçe, geçmişte ileri bir medeniyet düzeyindebulunmakla birlikte bugün çeşitli nedenlerden dolayı geri kalmıştır. lçede, kalkınmayıengelleyen faktörlerin giderilmesi ile bu geri kalmışlık çemberi kırılarak daha iyi bir konumagelebilir. Çalışmada, daha önce yapılan çalışmalar yanında ilçede ikamet eden ailelerleyapılan anketlerden de yararlanılmıştır. Elde edilen veriler uygun istatistik yöntemlerle analizedilmiştir.lçenin gelişmesini engelleyen en önemli faktörün coğrafi konum olarak ana ulaşımgüzergâhlarının dışında kalmış olmasıdır. Bu nedenle ulaşım kolaylıklarının sağlanması, tarımürünlerini işleyecek sanayilerin teşvik edilmesi ve tarıma dayalı bir kalkınmanın gerekir.Diğer bir kalkınma yolu da ekolojik turizmdir. lçe bu amaca çok uygun bir ekolojiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
T.C.SELÇUK ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜISPARTA L YEN ŞARBADEML LÇES N NSOSYO-EKONOM K VE KÜLTÜRELYAPISIMustafa BAHADURYÜKSEK L SANS TEZTARIM EKONOM S ANAB L M DALIKONYA-2006T.C.SELÇUK ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜISPARTA L YEN ŞARBADEML LÇES N NSOSYO-EKONOM K VE KÜLTÜREL YAPISIMustafa BAHADURYÜKSEK L SANS TEZTARIM EKONOM S ANAB L M DALIBu tez 01.09.2006 tarihinde aşağıdaki jüri tarafından oybirliği / oy çokluğu ile kabuledilmiştir.Prof. Dr. Cennet OĞUZ Yrd. Doç. Dr. Mithat D REK( Başkan ) ( Üye )Yrd. Doç. Dr. Yusuf ÇEL K( Üye )ABSTRACTMaster ThesisSOCIAL ECONOMICAL AND CULTURAL STRUCTURE INYENIŞARBADEMLI DISTRICT IN ISPARTA PROVINCEMustafa BAHADURSelçuk University Department of Agricultural EconomicsSupervisor: Dr. Mithat D REK2006, 137Jury: Prof. Dr. Cennet OĞUZDr. Mithat D REKDr. Yusuf ÇEL KThe aim of this study is to determine the social, economic and cultural level ofYenişarbademli in Isparta. The socio-economic level of that district was higher than present.The socio-economic structure can be better by correcting the factor that impedingdevelopment. The data which was used in this study obtained from questionnaire andprevious researches. However, the data analyses by appropriate statistical methods.The most efficient factor that impeding the improvement of the district is congestedgeographical structure. Hereby, to ease transportation, built agricultural based industrial firmsand in this way it is possible to provide agricultural based development.The eco-tourism is another way for the development. Also, the district has verysuitable ecological structure.