Doksorubisin ve asetilsalisilik asit verilmiş farelerde (Mus musculus) karaciğerde oluşan histolojik değişikliklerin ışık mikroskobu düzeyinde araştırılması
Light microscopy investigation of histological changes in liver induced by doxorubicin and acetylsalicylic acid in mice
  1. Tez No: 196909
  2. Yazar: AYŞE BAŞARDI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BANU EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Doksorubisin, Asetilsalisilik asit, Karaciğer, Histolojikdeğişiklikler, Doxorubicin, Acetylsalicylic acid, Liver, Histological changes
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
DOXORUB C N VE ASET LSAL S L K AS T N VER LM Ş FARELERDE(Mus musculus) KARAC ĞERDE OLUŞAN H STOLOJ K DEĞ Ş KL KLER NIŞIK M KROSKOBU DÜZEY NDE ARAŞTIRILMASIÖZETBu çalışmada kanser kemoterapisinde yaygın olarak kullanılan anti-kanserilaç doksorubisin ile antioksidan olan asetilsalisilik asit karaciğerde oluşturduğuhistolojik değişiklikler araştırılmıştır.Fareler 24 saat aç bırakıldı. Daha sonra asetilsalisilik asit ve doksorubisinintraperitonal enjeksiyonla verildikten sonra 6., 12., 24., 48. saatlerde, ve 7., 14.,21. günlerde servikal dislokasyonla öldürerek karaciğeri çıkarılmıştır.Karaciğerlerin fiksasyonu %10 tamponlanmış nötral formaldehit ileyapıldıktan sonra rutin histolojik işlemler uygulanmış, preparatlar hematoksilen-eosin, Masson'nun üçlü boyaması, periyodik asit-shiff (PAS) ve gomori'nin gümüşimpregnasyon teknikleri ile boyanmıştır.Yapılan incelemeler sonucunda, doksorubisinin etkisiyle karaciğerde hidropikdejenerasyon, sinuzoidlerde genişleme, mononükleer hücre infiltrasyonu,gözlenmiştir. Asetilsalisilik asit gruplar üzerindeki histolojik etkisinin belirginolmadığı, doksorubisin ile asetilsalisilik asit birlikte verildiği gruplarda,doksorubisin gruplarından daha yoğun derecede histolojik değişiklikler meydanageldiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
LIGHT MICROSCOPY INVESTIGATION OF HISTOLOGICAL CHANGESIN LIVER INDUCED BY DOXORUBICIN AND ASPIRININ MICE (Mus musculus)ABSTRACTIn this study, histological changes induced by doxorubicin that is anti-cancerdrug, widely used in cancer cemotherapy and acetylsalicylic acid known to be anantioxidant were investigated.The mice were denied food for 24 hours, then doxorubicin and aspirin wereinjected via intraperitonally they were killed by cervical dislocation at 6., 12., 24.,48. hours, 7., 14., 21. days and their livers were removed.After isolated livers were fixed in %10 buffered neutral formalin, routinehistological processes were applied and sections were stained by hematoxylin-eosin, Masson?s trichrome, Periodic acid-Schiff (PAS) and Gomori?s silverimpregnation methodsAs a result histological changes such as hydropic degeneration, dilation insinuzoids and mononuclear cell infiltration were observed in some sections fromdoxorubicin group. Effect of acetylsalicylic acid were not in different groups.When doxorubicin and aspirin were given together, histological changes weremore intensive degree than doxorubicin alone