Bakırçay Deltası ve çevresinin doğal ve kültürel kaynak potansiyelinin uydu verileri ile belirlenmesi üzerine araştırmalar
Researches on the specification of the potential of natural and cultural resources of Bakırçay Delta and its vicinity by satellite data
  1. Tez No: 196919
  2. Yazar: NİLÜFER ERYİĞİT URFALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan algılama (UA), Landsat, CORİNE, Coğrafi BilgiSistemi (CBS), Arazi kullanım şekli, Remote Sensing (RS), Landsat, CORINE, GeographicInformation System (GIS), Land use form
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
VÖZETBAKIRÇAY DELTASI VE ÇEVRESİNİN DOĞAL VE KÜLTÜRELKAYNAK POTANSİYELİNİN UYDU VERİLERİ İLEBELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALARERYİĞİT URFALI, NilüferYüksek Lisans Tezi, Toprak BölümüTez Danışmanı: Prof. Dr. Ünal ALTINBAŞAğustos 2006, 121 sayfaBu çalışma ile, Bakırçay deltası ve çevresinin doğal ve kültürel kaynakpotansiyelinin uzaktan algılama tekniği- uydu görüntüleri kullanarakbelirlenmesi ve bunların CORINE dizgesine göre sınıflandırılmasıamaçlanmıştır. Araştırmada 2003 yılı Landsat- 7 ETM yaz ve kış uydugörüntüleri kullanılmış, Intergraph Image Analyst yazılımı bağlamında görüntüişleme aşamaları gerçekleştirilmiştir. Landsat 453 (RGB) bandkombinasyonları oluşturularak, daha önceden hazırlanan sayısal altlık haritayardımıyla görüntü gerçek kuzeyine yönlendirilmiş ve contrast-gaussianyöntemi ile de zenginleştirilmiştir. Uydu görüntüleri CORINE (Coordination ofInformation on Environment- Çevre Bilgilendirme Eşgüdümü ) sınıflandırmadizgesine göre, arazi örtüsü klasik bir yöntem olan görsel yorumlamaya dayalıolarak, ekran sayısallaştırması (screen digitaze) yapılmış ve CORINEsınıflandırma dizgesi temeline göre arazi örtü grupları belirlenerek, ayrımlıseriler içerisine yerleştirilmiştir.Çalışma alanı sınırları içerisinde CORİNE sınıflandırma dizgesine göre 5ana grup, 10 alt grup ve 13 ayrımlı seri belirlenmiştir. Bu seriler sürekli kentselyapı, sulama yapılan alanlar, sulama yapılmayan fakat işlenen alanlar, tuzluVImarşlar, karmaşık ürün deseni, mera, zeytin alanları, fundalık ve çalılıkaraziler, koruluk alanlar, karışık ormanlar, koniferler, deniz ile madentesisleridirler. Araştırma alanında en fazla dağılım gösteren serilerin, toplamalanın % 21,82' sini sulama yapılan alanlar, % 12,46' sını zeytinlikler, % 11,81'ini Ege denizi, % 11,71' ini koniferler ve % 11,56' sının ise karışık ormanalanları olduğu belirlenmiştir.Araştırma alanın da dağılım gösteren ayrımlı toprak gruplarınınsınırlarının çizildiği 1/25.000 ölçekli toprak haritalarından yararlanılarak, kurutarım, sulu tarım, funda, bahçe, zeytinlik vb. şu andaki güncel arazi kullanımıile arazi eğimi temel alınarak kimi tematik haritalar üretilmiştir
Özet (Çeviri)
VIIABSTRACTRESEARCHES ON THE SPECIFICATION OF THE POTENTIAL OFNATURAL AND CULTURAL RESOURCES OF BAKIRÇAY DELTAAND ITS VICINITY BY SATELLITE DATAERYİĞİT URFALI, NilüferPostgraduate Thesis, Department of Soil ScienceThesis Supervisor: Prof. Dr. Ünal ALTINBAŞAugust 2006, 121 pagesWith this study, it is aimed at specifying the potential of natural andcultural resources of Bakırçay Delta and its vicinity and theirclassification according to CORINE system using remote sensingtechnique-satellite images. Landsat- 7 ETM summer and wintersatellite images of the year 2003 have been used and the imageprocessing phases have been carried out within the context of IntergraphImage Analyst software during the research. The band combinations ofLandsat 453 (RGB) have been formed, the image has been directed toits true north by the help of the digital layout map, which was preparedpreviously, and it has been enhanced by means of the contrast-gaussianmethod. The screen digitization of the satellite images have been madeaccording to CORINE (Coordination of Information on Environment)classification system depending on visual interpretation, whose landcover is a classical method and the land cover groups have beenVIIIspecified according to the basis of CORINE classification system andthey have been placed among the different series.5 main groups, 10 sub-groups and 13 different series have beenspecified within the borders of the study area according to CORINEclassification system. These series are the continuous urban structure,areas where irrigation is observed, areas where irrigation is not observedbut which are cultivated, salty marshes, complex product patterns,ranges, olive groves, lands covered with heath and scrubs, groves,mixed forests, coniferious, sea and mining facilities. It has been specifiedthat areas where irrigation is observed comprise 21.82 %, olive grovescomprise 12.46 %, the Aegean Sea comprises 11.81 %, coniferiouscomprise 11.71 % and mixed forests comprise 11.56 % of the total areasof the series which are distributed most in the research area.Some thematic maps have been produced using the soil maps with scale1/25.000, on which the borders of the different soil groups distributed inthe research area are specified, on the basis of the present current landuse such as rainfad agriculture, irrigated agriculture, lands covered withheath, gardens, olive groves and etc. as well as the slope of the land.