Design and implementation of interpreters
Yorumlayıcı tasarımı ve kodlanması
- Tez No: 196943
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OKATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Derleyici, Yorumlayıcı, Compiler, Interpreter
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tezde yorumlayıcı tasarımı detaylı olarak ele alınmış ve her aşaması ayrı ayrı anlatılmıştır.Yorumlayıcı, programın kaynak kodunu anlamlandırıp çalıştıran programdır. Bu yazılım,makineden bağımsız olarak kod yazmaya ve geliştirilmesine olanak sağlar. Bu tarz yazılanprogramlar için işletim sistemi düzeyinde çalışan aslında yorumlayıcı programın kendisidir.Bu duruma örnek; Java programlama dili ve .NET platformunda geliştirilen programlarverilebilir.Yorumlayıcı sistem programlama yazılımlarından biri olup, tasarımı ve geliştirilmesi ileridüzeyde bilgi birikimi ve tecrübe gerektirmektedir. Karışık bir yapısı olan yorumlayıcıyıtasarlamak ve geliştirmek için teorik bilginin yanı sıra pratik bilgi de gerekmektedir.Bu çalışmada ayrıca detaylı (genel) iskelet yorumlayıcı oluşturulmuş ve son bölümde tasarımıve kodları anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDESIGN AND IMPLEMENTATION OF INTERPRETERSKaran, OğuzSupervisor: Prof. Dr. Ali OkatanIstanbul 2005, 85 pagesIn this thesis, interpreter design is discussed in details and all phases are explained one byone. Interpreter is a program that meaning and executes the source code. For this kind ofprograms, real process in operating system?s level is the interpreter. Programs that areimplemented in Java programming language and in .NET platform can be given as example.Interpreter programs are system programming softwares and also design and implemantationneeds advanced knowledge and exprience. There should be applied knowledge as well astheoretical information for designing and implementing of an interpreter.In this study, additionally detailed generic(skeletal) interpreter is developed and in last chapterdesign and implementation of this interpreter is explained.