Büyük hadron çarpıştırıcısı (LHC)'nda nötralino çifti üretiminin araştırılması
Investigation of the neutralino pair production at LHC
- Tez No: 196980
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL BOZTOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Chargino Sektörü, Nötralino üretimi, Tesir kesiti, Chargino Sector, Neutralino Production, Cross section
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, proton-proton çarpışmalarındaki Ï i0 Ï 0 (i, j = 1, 2) hafif nötralino üretimlerinin% %jDrell-Yan sürecinin araştırılması ve diferansiyel tesir kesitleri için genel formül sunulur.qq â Ï i0 Ï 0 alt süreçlerinin toplam tesir kesitinin, demet (beam) enerjisine, skuarklarının% %jkütlesine ve birbirinden farklı 3 senaryo için M 2 gauginoya bağlılığının kapsamlı biraraştırması verilir.3 durum içinde, sonuçları şöyle sıralayabiliriz: qq â Ï i0 Ï 0 alt süreçlerinin toplam tesir% %jkesitinin demet enerjisi bağımlılığı, alt süreçlerden biri olan qq â Ï10 Ï 2 ile baskındır. Diğer% %0yandan, qq â Ï i0 Ï 0 alt süreçlerinin toplam tesir kesitinin skuarklarının kütlesine bağımlılığı,% %jalt süreçlerden biri olan qq â Ï10 Ï10 ile baskındır.%%Bu çalışma, bulgularımızın deneysel araştırmalarla ilgili yeni anlayışlara öncülük edebileceğive bu bağımlılıkların LHC' deki nötralino için bir deneysel araştırmanın temeli olarakkullanılabileceği için yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigate the Drell-Yan process of the light neutralino pair Ï i0 Ï 0% %jproductions at proton-proton collisions and we present the general formulae for thedifferential cross sections. We conduct an extensive examination of the dependence of thetotal cross section of the qq â Ï i0 Ï 0 beam energy, on the mass of the squarks and also on the% %jM 2 gaugino for the three extremely different scenarios.For all three cases, the outcomes are as follows: The dependence of the total cross section ofthe subprocesses qq â Ï i0 Ï 0 on the beam energy is dominated by one of the subprocesses,% %jqq â Ï10 Ï 2 On the other hand, the dependence of the total cross section of the subprocesses% %0qq â Ï i0 Ï 0 on the mass of the squarks is dominated by one of the subprocesses, qq â Ï10 Ï10 .%%% %jWe derive there from that our findings may lead to new insights relating to experimentalinvestigations and these dependencies may be used as bases of an experimental research forthe neutralino pair at LHC.