21NiCrMo2 (AISI 8620) çeliğinden yapılmış dişli çarklara karbürleme ile beraber borlama işleminin uygulanması
Boriding process application to gears made of 21NiCrMo2 (AISI 8620) together with carburizing
- Tez No: 196987
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÇETİN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Borlama, Karbürleme, Borkarbürleme, Dekarbürleme, Sertlik, Mikroyapı, Kabuk Sertleştirme, Dişli Çark.Prof. Dr. Ahmet Çetin CANProf. Dr. Muzaffer TOPCUDoç. Dr. Süleyman TAŞGET REN, Boriding, Carburizing, Borocarburazing, Dekarburazing, Hardness, Microstructure, Case Hardening, Gear.Prof. Dr. Ahmet Çetin CANProf. Dr. Muzaffer TOPCUAssoc. Prof. Dr. Süleyman TAŞGET REN
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ivÖZBor tabakasının sahip olduğu yüksek aşınma direnci, özellikle kuru sürtünmeşartlarında çalışan makine parçaları için ilgi çekicidir. Fakat elde edilen kabuk incedirve bor tabakasının kendi içerisinde oluşan fazlar farklı özelliklerde olabilir. Ayrıca çokyüksek kabuk sertlik değerlerinden çok daha yumuşak olan çekirdek sertliğine geçişinani olması nedeniyle kabuk tabakada çatlaklar oluşmaktadır. Bu çatlaklar, yüzeydenpullanma şeklinde dökülmelere yol açarlar, bundan dolayı ağır ve darbeli yük altındaçalışan parçalarda borlamanın kullanımını kısıtlar. Borkarbürleme ile yüksek kabuksertliği ve kabuk ile çekirdek arasında daha yumuşak bir sertlik farkı oluşmaktadır. Buözelliğin pullanma dayanımını arttırabileceği düşünülmektedir.Bu çalışmada 21NiCrMo2 (AISI 8620) çeliğinden imal edilmiş olan dişli çarklarkarbürlenmiş, dekarbürlenmiş, borlanmış ve sertleştirilmiştir.Borkarbürleme ve karbürleme+dekarbürleme+borlama ile elde edilen sertlikdeğerleri sadece borlanmış olan numunelere göre 400-700HV daha yüksek çıkmıştır.Ayrıca borkarbürleme ile sadece borlanmış numunelere oranla geçiş bölgesi yaklaşıkolarak 8 kat artmıştır.
Özet (Çeviri)
vBoriding Process Application to Gears Made of 21NiCrMo2 (AISI8620) Together with CarburizingABSTRACTIt is interesting that boride layer has high wear resistance for machine elementsespecially under dry friction conditions. But obtained surface is very thin and phaseswhich is formed at boride layer may have different properties. Since it is large hardnessgradient between matrix and case , cracks are formed at the surface. These cracks leadto pitting at the surface, so they restrict utilize of boriding which works under pulsedand heavy load parts. It is provided that high case hardness and small hardness gradientexists between case and matrix with borocarburizing. This speciallty is thought thatheighten of pitting resistance.In this study, gears which were made 21NiCrMo2 (AISI 8620) steel werecarburized, decarburized, borided and quenched.The hardness values which were obtained borocarburizing and carburizing+decarburizing+ boriding processes have 400-700 HV higher than just boridedspecimens hardness. In addition diffusion zone increased approximately 8 time withborocarburizing.