Dizel motorlar için alternatif yakıt olarak biyodizel üretimi ve kullanımı
Production and using biodiesel as an alternative fuel for diesel engines
- Tez No: 197005
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZIM USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biodiesel, diesel engine, performance, emission, rapeseed oil, cottonseed oil, waste frying oil
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
PAMUKKALE ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTEZ ÖZET B LD R FORMUMAK NA MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALID ZEL MOTORLAR Ç N ALTERNAT F YAKIT OLARAK B YOD ZEL ÜRET M VEKULLANIMIsmail T LLEMÖZETDünyanın enerji ihtiyacının en büyük bölümü fosil kaynaklı yakıtlar tarafındankarşılanmaktadır. Fakat, bilinen fosil yakıt kaynakları tükenmekte ve bununla birlikte buyakıtların kullanımı küresel ısınma, asit yağmurları ve çevre kirliliğine neden olmaktadır.Bundan dolayı dünyada yenilenebilir enerji kaynakları ve alternatif yakıtlar üzerineçalışmalar yapılmaktadır.Dizel motorlarda kullanılan petrol kaynaklı dizel yakıtı ulaşım sektörünün temel enerjikaynağıdır. Ham veya atık bitkisel yağlardan üretilebilen biyodizel yakıtlar dizel motorlariçin önemli yenilenebilir alternatif yakıtlardır.Bu çalışmada, biyodizel hammaddesi olarak ham kanola yağı, nötr pamuk yağı ve atıkkızartma yağı kullanılmış, biyodizel üretim yöntemi olarak alkali katalizörler iletransesterifikasyon metodu izlenmiştir. Transesterifikasyon reaksiyonunda, alkol olarakmetil alkol, katalizör olarak sodyumhidroksit kullanılmıştır. Üretilen biyodizeller, dizel yakıtıiçerisine %20 hacimsel oranda karıştırılmıştır. Biyodizel-dizel karışımları, dört zamanlı, dörtsilindirli, ön yanma odalı turbo-dizel bir motorda, tam yükte, performans ve emisyondeğerleri bakımından test edilmiştir. Deney sonuçları, farklı çalışma şartlarında performansve emisyon değerleri gözönüne alınarak, üretilen biyodizel yakıtların dizel yakıtına kısmioranda karıştırılması suretiyle dizel motorda herhangi bir değişiklik veya yakıt ön ısıtmasıgerektirmeden kullanılabilirliğini göstermektedir.Anahtar Kelimeler : Biyodizel, dizel motor, performans, emisyon, kanola yağı, pamuk yağı,atık bitkisel yağ.
Özet (Çeviri)
PAMUKKALE ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTEZ ABSTRACT B LD R FORMUGRADUATE PROGRAM IN MECHANICAL ENGINEERINGPRODUCTION AND USING BIODIESEL AS AN ALTERNATIVE FUEL FOR DIESEL ENGINESsmail T LLEMABSTRACTFossil fuels are mainly used to meet most of the energy demand of the world. However,the known fossil fuel resources are diminishing and the use of fossil fuels causes globalwarming, acid rains and environmental pollution. Therefore, studies on renewable energysources and alternative fuels have been carried out in the world.The petroleum diesel fuel is the basic energy source of transportation sector and used indiesel engines. Biodiesel fuel, which can be produced from crude or waste vegetable oil, is animportant alternative renewable fuel for diesel engines.In this study, crude rapeseed oil, neutral cottonseed oil and waste frying oil was used asbiodiesel feedstock and alkali-catalyzed transesterification method was used in biodieselproduction. Methanol as an alcohol and sodium hydroxide as a catalyst were used in thetransesterification reaction.The produced biodiesels were blended in %20 (in volume) with diesel fuel. The blendswere tested in a four cycle, four cylinder, turbocharged indirect injection (IDI) Diesel engine.The effects of biodiesel addition to Diesel No. 2 on the performance and emissions of theengine were examined at full load. Experimental results showed that the produced biodieselscan be partially substituted for the diesel fuel at most operating conditions in terms of theperformance parameters and emissions without any engine modification and preheating ofthe blends.