Arslanköy (Mersin) ve yakın yöresinin tektonostratigrafik özellikleri
- Tez No: 197012
- Danışmanlar: PROF.DR. SELİM İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tektonostratigrafi, Tersiyer, Orta Anadolu Fay Zonu, Namrun FaySegmenti, Tectonostratigraphy, Tertiary, Middle Anatolia Fault Zone, Namrun FaultSegment
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZÇalışma alanı, Orta Torosların doğu kısmında yer alan Arslanköy ve yakın yöresiniiçine alan 90 km2 lik bir alanı kapsar. Arslanköy ve yakın yöresindeki kaya birimlerini vetektonostratigrafik özelliklerini belirlemeyi amaç edinen bu çalışmada 7 ayrı kaya stratigrafibirimi ayırtlanmıştır.İnceleme alanının temelini Jura-Senoniyen yaşlı Cehennemdere Formasyonuoluşturmaktadır. Bu birimin üzerine uyumlu olarak Kampaniyen yaşlı Kavaklıpınar Kireçtaşıgelmektedir. Kavaklıpınar Kireçtaşı üzerine uyumsuz olarak Kampaniyen-Maastrihtiyen yaşlıkumtaşı, marn, türbiditik kireçtaşı ile temsil edilen Yavca Formasyonu gelmektedir.Cehennemdere Formasyonu ile Yavca Formasyonu, Üst Kretase yaşlı serpantinit, gabro,diyabaz, peridotit ve kireçtaşı blokları içeren Fındıkpınarı Karışığı tarafından tektonikdokanakla üzerlenmektedir. Yukarıdaki birimler üzerinde Tersiyer yaşlı çökel istifleri açısaluyumsuzlukla yer almaktadır. Bunlar sırasıyla kumtaşı-konglomera, silttaşı, killi kireçtaşı-marn ardalanmalarından oluşan ve karasal ortamda çökelmiş, Oligosen-Alt Miyosen yaşlıGildirli Formasyonu, alt seviyeleri çakıltaşı-kumtaşı, üst seviyeleri kumtaşı-killi kumtaşları iletemsil edilen, Alt-Orta Miyosen yaşlı Kaplankaya Formasyonu ve bu formasyonla yer yeryanal ve düşey geçişli, genellikle resifal nitelikli kireçtaşlarıyla temsil edilen Alt-OrtaMiyosen yaşlı Karaisalı Formasyonu'dur.Bölgenin en önemli yapısal unsurunu Orta Anadolu Fay Zonunun güneybatıya doğrudevamını oluşturan Namrun Fay Segmenti oluşturur. Namrun Fay Segmenti çalışma alanında,biri K50D doğrultulu, diğeri K70D doğrultusunda uzanan iki fayla izlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe study area which is located at the east of Central Taurids that coversapproximately 90 km2 area, in Arslanköy and it's near region. The aim of this research is todetermine the rock units and tectonostragraphic specificatoins on the vicinity of Arslanköyand near region. As a conclusion of this study, seven litostratigraphic units have beendiffrentiated on the study area.Jura-Senonian aged Cehennemdere Formation, represents the oldest exposed rocks ofthe study area. This unit is conformably overlain by the Campanien Kavaklıpınar Limestone.Campanien-Maastrihtian aged Yavca Formation that consist of sandstone, marn, turbiditiclimestone uncomformably overlies Kavaklıpınar Limestone. Maastrihtian-Paleocene agedFındıkpınarı Complex that consist of serpantinite, gabbro, diabaz, peridodite and limestoneblocks, tectonically overlies Cehennemdere Formation and Yavca Formation. Over the unitsmentioned above, lays the Tertiary aged sediments with angular unconformity. The order ofthese sediments are: Terrestial originated Gildirli Formation which has deposited in shallowmarine facies is compounded of interbedded sandstone-conglomerate, siltstone, clayedlimestone-marn alteration, followed by Early-Middle Miocene aged Kaplankaya Formationrepresented with conglomerate-sandstone at the low levels, sandstone-clayed sandstone at thehigher levels. Early-Middle Miocene aged Karaisali limestone is represented with reefaloriginated limestone and has seldom lateral and vertical transitional contact relation withKaplankaya Formation.The most important structure of the region is Namrun Fault Segment that has beencontinuation of Middle Anatolian Fault Zone. In the study area, Namrun Fault Segment iscontinuated with two fault that their strikes are N50E and N70E.