Cocak dere yöresinin (Bolkar Dağları güneyi) tektonostratigrafik incelemesi
Tectonostratigraphic research of the Cocak dere region (south of the Bolkar Mountains)
- Tez No: 197017
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bolkar Dağları, Stratigrafi, Tektonik, Bolkar Mountains, Stratigraphy, Tectonic
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Cocak Dere Yöresinin (Bolkar Dağları Güneyi) Tektonostratigrafik ncelemesi - Erol ÖZOKTAY-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ÖZBolkar Dağları'nın güneyinde yer alan inceleme alanının tektono-stratigrafisiniortaya koymayı ve bölgenin jeolojik evrimine katkı sağlamayı amaçlayan bu çalışmada,Üst Permiyen-Miyosen dönemlerinde gelişmiş 8 birim ayırt edilmiştir.nceleme alanındaki en yaşlı birim olan Üst Permiyen yaşlı Bolkar Formasyonu,akma yapıları ile karakteristik olan kalkşistlerden oluşmaktadır. Birimin üzerinemetamorfize dolomitlerden oluşan Üst Permiyen yaşlı Tekedağ Dolomiti uyumlu olarakgelmektedir. Kalkşist-şist ardalanmalarından oluşan eş yaşlı Cocakdere Formasyonu iseyine uyumlu olarak Tekedağ Dolomiti'nin üzerinde yer almaktadır. Dolomit, mermer,kuvarsit ve kristalize kireçtaşlarından oluşan Üst Permiyen yaşlı Dedeköy Formasyonu,Cocakdere Formasyonu'nu uyumlu olarak üzerlemekte ve dolomitik kireçtaşı ve şeyllerdenoluşan Skitiyen-Anisiyen yaşlı Gerdekesyayla Formasyonu tarafından ise uyumlu olaraküzerlenmektedir. Tanıtılan bu birimler, başlıca kireçtaşı, dolomitik kireçtaşı, dolomit veşeyllerden oluşan Üst Triyas yaşlı Berendi Formasyonu'nu bindirmeli tektonik dokanaklaüzerlemektedir. Orta Jura-Üst Kretase yaşlı Üçtepeler Formasyonu kristalize kireçtaşı,dolomitik kireçtaşı ve dolomitlerden oluşmakta ve paralel uyumsuzlukla BerendiFormasyonu'nun üzerinde yer almaktadır. Resifal kireçtaşlarından oluşan Langiyen-Serravaliyen yaşlı Karaisalı Formasyonu diğer tüm birimleri açısal uyumsuzluklaörtmektedir.Çalışma alanını da içeren tüm Bolkar Dağları bölgesi, Geç Kretase dönemindesıkışma tektoniğinin etkisi altında gelişmiş bindirme fayları ve kıvrımlı yapılarıiçermektedir. Bu dönemde gelişen Bolkar bindirme fayı, kuzey-güney yönlü bindirmehareketi sonucu oluşmuştur. Çalışma alanında özellikle taban seviyelerde yer alan birimleriçerisinde basınç gerilmeleri etkisi altında gelişmiş yoğun deformasyon yapılarıgözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Cocak Dere Yöresinin (Bolkar Dağları Güneyi) Tektonostratigrafik ncelemesi - Erol ÖZOKTAY-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ABSTRACTThe aim of this study that 8 lithological units were distinguished from UpperPermian to Miocene is investigate the tectono-stratigraphy of the area placed in the southof the Bolkar Mountains and to contribute to its geological evolution.The oldest unit in the study area is Upper Permian age Bolkar Formation thatconsist of calc-schist representing typical flow structure. Upper Permian TekedağDolomite that consist of metamorphic dolomite, comformably overlies this unit. CocakdereFormation which is also same age consist of calcschist-schist alternation that comformablyoverlies the Tekedağ Dolomite. Upper Permian Dedeköy Formation that consist ofdolomite, marble, quartzite and crystallized limestone, comformably overlies theCocakdere Formation and it?s conformably overlain by Scythian-Anisian GerdekesyaylaFormation that consist of dolomitic limestone and shale. These units that introducedabove are tectonically overlie Upper Triassic age Berendi Formation that mainly consistof limestone, dolomitic limestone, dolomite and shale. Middle Jurassic-Upper CretaceousÜçtepeler Formation includes crystallized limestone, dolomitic limestone and dolomiteand unconformably overlies the Berendi Formation. Langhian-Serravalian ageKaraisalı Formation that consist of reef limestones cover all other units withangular unconformity.The whole of Bolkar Mountains region in which our study area take places, consistof thrust fault and folded structures that formed due to Upper Cretaceous compressionaltectonic regimes. Bolkar thrust fault formed during this period, resulted from north-souththrust movement. In the study area, there are intensive deformation structures in the unitslocated especially base level that developed by compressional extension.