Çevre yönetim sisteminde eko yönetim ve denetim sistemi (EMAS) uygulaması: Ostim örneği
Eco-management and audit system (EMAS) application in environmental management systems: Ostim case study
  1. Tez No: 197029
  2. Yazar: FATMA ARIKAN
  3. Danışmanlar: DR. ZEYNEP YÖNTEM, PROF.DR. CEMAL SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Yönetimi, EMAS, Sanayi, KOB, OST M, TemizTeknoloji, Ulusal EMAS Altyapısı, Environmental Management, EMAS, Industry, SME, OST M, CleanerTechnology, National EMAS Structure
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÇEVRE YÖNET M S STEM NDE EKO YÖNET M VE DENET M S STEM (EMAS)UYGULAMASI:OST M ÖRNEĞFatma ARIKANÖZTüm dünyada çevre ile ilgili hassasiyetin günden güne artması nedeniyle, çevreyeduyarlı üretim yapan işletmeler her geçen gün daha çok tercih edilir hale gelmiştir.Bu nedenle, Türk işletmelerinin de temiz teknolojilere geçmeleri ve çevre yönetimsistemi (ÇYS) kurmaları, yabancı işletmelerle rekabet edebilmeleri ve ihracatyapabilmeleri için şart olmaya başlamıştır. şletmelerin, bu amaçla bir ÇYSkurmaları için kullanabilecekleri en prestijli ve güvenilir araçlardan biri AB EMASProgramıdır.EMAS Programının Türkiye'de uygulanabilmesi için öncelikle hukuksal bazıdüzenlemelerin gerçekleştirilmesi, ardından yetkili otorite ve akreditasyonkurumunun belirlenerek kurumsal altyapının oluşturulması gerekmektedir.Programın özellikle KOB 'lerde uygulanabilmesi için bilgi ve finans desteği mutlakasağlanmalıdır. Ayrıca, KOB 'lerin yapısal özellikleri nedeniyle karşılaştıklarızorlukları ortadan kaldırmak üzere, her KOB için bir ÇYS kurmak yerine,OSB'lerde ortak ÇYS'lerin kurulmasının daha faydalı olduğu örnek çalışma ilegörülmüştür.Programın Türkiye uygulamalarının, ilk üç yıl için devlet bütçesine yükünün848.000€ civarında olacağı tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ECO MANAGEMENT AND AUDIT SYSTEM(EMAS) APPLICATION INENVIRONMENTAL MANAGEMENT SYSTEMS: OSTIM CASE STUDYFatma ARIKANABSTRACTSince the Environmental awareness increases gradually around the world, theenterprises carrying out environmentally sensitive production become to bepreferred more from day to day. Therefore, usage of clean technologies togetherwith establishment of an environmental management system(EMS) become anobligation for also Turkish enterprises in order to compete with foreign enterprisesand export. One of the most prestigious and reliable tools that can be used by theenterprises for this purpose is EU EMAS Program.For the implementation of EMAS Program in Turkey, some legislationalarrangements should be carried out firstly. After this, a competent authority and anaccreditation body should be designated and an institutional substructure shouldbe constituted. Furthermore, an informational and financial support should beprovided for the implementation of the Program in SMEs. Besides, in order toeliminate the difficulties of SMEs in environmental management due to theirstructural characteristics, the establishment of joint EMAS in Organized IndustrialZones (OIZ) instead of an EMS for each SME is experienced to be more beneficialwith a case study.The burden of the implementation of the Program to the governmental budget isforeseen to be around 848.000 €.