Programlama dersi ile ilgili özdüzenleyici öğrenme stratejileri ile başarı arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Bir yapısal eşitlik modeli
Investigation of the relationship between self-regulated learning strategies and achievement in a programming course: A structural equation modeling
  1. Tez No: 197030
  2. Yazar: TÜLİN HAŞLAMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. PETEK AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Self-regulated Learning, Self-regulated Learning Strategies, AcademicAchievement, Structural Equation Modeling
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
PROGRAMLAMA DERSİ İLE İLGİLİ ÖZDÜZENLEYİCİ ÖĞRENME STRATEJİLERİİLE BAŞARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ: BİR YAPISAL EŞİTLİKMODELİTülin HAŞLAMANÖZProgramlama derslerini alan öğrencilerin özdüzenleyici öğrenme stratejileri (değerverme, dışsal hedefe yönelme, hedef belirleme, yineleme, özyansıma, özyeterlikalgısı, çaba harcama, akran işbirliği, zaman yönetimi) ile başarı arasındaki ilişkileriincelemeyi amaçlayan bu çalışmada yapısal eşitlik modelleme kullanılmıştır. Aynıdeğişkenlerin kızlar ve erkeklerde gösterdiği farklılıklar da çalışmada yer almaktadır.Çalışmada, Pintrich ve arkadaşları (1991) tarafından geliştirilen MSLQ (MotivatedStrategies for Learning Questionnaire) ölçeğinden yararlanılarak ÖzdüzenleyiciÖğrenme Stratejileri Ölçeği geliştirilmiştir.Elde edilen verileri analiz etmek için Doğrulayıcı Faktör Analizi, Açımlayıcı FaktörAnalizi, Yapısal Eşitlik Modelleme yöntemleri kullanılmıştır.Araştırmada; öğrencilerin değer verme, dışsal hedefe yönelme, hedef belirleme,yineleme, özyansıma, özyeterlik algısı, çaba gösterme, akran işbirliği ve zamanyönetiminden oluşan özdüzenleyici öğrenme stratejilerinin başarının % 71 iniaçıkladığı bulunmuştur. Bu yüzde kız öğrenciler için % 76, erkek öğrenciler için % 71dir. Kız öğrencilerde özyeterlik algısı, zaman yönetimi, hedef belirleme stratejilerininbaşarı ile anlamlı ve pozitif ilişkisi, yineleme stratejisinin anlamlı ve negatif ilişkisiolduğu görülmüştür. Erkek öğrencilerin ozyeterlik algısı, zaman yönetimi, dışsalhedefe yönelme stratejilerinin başarı ile anlamlı ve pozitif ilişkisi, yineleme stratejisininanlamlı ve negatif ilişkisi olduğu görülmüştür.Anahtar Kelimeler : Özdüzenleyici Öğrenme, Özdüzenleyici Öğrenme Stratejileri,Başarı, Yapısal Eşitlik Modeli.iDanışman: Prof.Dr. Petek AŞKAR, Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar ve ÖğretimTeknolojileri Eğitimi Bölümü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalıii
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN SELF-REGULATEDLEARNING STRATEGIES AND ACHIEVEMENT IN A PROGRAMMING COURSE:A STRUCTURAL EQUATION MODELINGTülin HAŞLAMANABSTRACTA Structural Equation Modeling has been used in this study which intends toinvestigate the relationship between self-regulated learning strategies (task value,extrinsic goal oriantation, goal setting, rehearsal, self-reflection, self-efficacy, effortregulation, peer learning, time managament) and achievement of students inprogramming courses. The differences between males and females were examined.A Self-regulated Learning Strategy Scale has been developed based on MSLQ(Motivated Strategies for Learning Questionnaire) which was developed by Pintrichand colleagues in 1991.Confirmatory Factor Analysis, Exploratory Factor Analysis and Structural EquationModeling were used for analysis of the data.The findings of the study indicate that 71% of the achievement could be explained bythe students self-regulated learning strategies such as task value, extrinsic goaloriantation, goal setting, rehearsal, self-reflection, self-efficacy, effort regulation, peerlearning, time managament. This percentage was 71% for the males and 76% for thefemales. A positive and significant relationship was observed between females? self-efficacy, time management, goal setting strategies and achievement, whereas therelationship with rehearsal strategy is significant and negative. For males? a positiveand significant relationship was observed between their self-efficacy, timemanagament, extrinsic goal oriantation strategies and achievement, whereas therelationship with rehearsal strategy was significant and negative.iii