Dairesel silindir etrafındaki akım parametrelerinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of flow parameters around circular cylinder
  1. Tez No: 197071
  2. Yazar: ESRA AKÇADIRCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERPİL ÖZKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bluff Body, Aerodynamics of Bluff Body, Wake Region, Vortex Shedding, Pressure Distribution, Küt Cisim, Küt Cisim Aerodinamiği, İz bölgesi, Girdap Kopması, Basınç Dağılımı
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
IVEXPERIMENTAL INVESTIGATION OF FLOW PARAMETERS AROUNDCIRCULAR CYLINDEREsra AKÇADIRCIErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.Sc. Thesis, June 2006Thesis Supervisor: Assist. Prof. Serpil ÖZKILIÇABSTRACTIn the application, body or structures which are exposed to air flow, according to flowdirection with wide sectional area, are the systems called bluff body. Whichever astructure being inside a flow area, is effected by aerodynamic forces. As general theseforces, are determinated by aerodynamic theory and experimental results.In this study, flow parameters around circular cylinder were investigated byexperiments. At the result of experimental study, velocity distribution and turbulencedistribution was performed with hot wire anemometry. First of all, hot wire calibrationwas performed at the center of the flow unit at different velocities and temperatures.After this, hot wire was aligned to the experiment room to flow direction andmeasurement was performed. Surface pressure distribution of cylinder was measuredwith manometer and results were evaluated with the graphics. At the end of theexperiments, observation of vortex shedding in the wake region was aligned by smoke-wire method and flow around the circular cylinder was observed with photographies.
Özet (Çeviri)
IIIDAİRESEL SİLİNDİR ETRAFINDAKİ AKIM PARAMETRELERİNİNDENEYSEL OLARAK İNCELENMESİEsra AKÇADIRCIErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Haziran 2006Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Serpil ÖZKILIÇÖZETUygulamada, hava akımına maruz kalan cisim ya da yapıların, büyük bir çoğunluğu akımdoğrultusuna göre oldukça geniş bir kesit alanı olan küt cisim olarak da isimlendirilensistemlerdir. Bir akış alanı içerisinde bulunan herhangi bir yapı, aerodinamik kuvvetlerinetkisi altındadır. Bu kuvvetler genel olarak, aerodinamik teori ve deneyleri sonucundabelirlenebilir.Bu çalışmada, dairesel bir silindir etrafındaki akım parametreleri deneysel olarakincelenmiştir. Deneysel çalışma sonucu elde edilen hız dağılımı ve türbülans şiddetidağılımları sıcak tel anemometresi yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Öncelikle sıcak telinkalibrasyonu, akış ünitesinin tam merkezinde, farklı hız ve sıcaklıklarda yapılmıştır. Dahasonra sıcak tel deney odasında, akım yönüne yerleştirilmiş ve ölçümler gerçekleştirilmiştir.Modelin yüzey basınç dağılımı ise, manometre kullanılarak ölçülmüş ve sonuçlargrafiklerle değerlendirilmiştir. Yapılan deneyler sonucunda, iz bölgesindeki girdaplarıngözlenebilmesi, smoke-wire metodu ile gerçekleştirilmiştir ve çekilen fotoğraflarla modelarkasındaki akış gözlenebilmiştir.