Periyodik bakım yapan bir tekstil işletmesinde bilgisayar destekli toplam verimli bakıma geçiş ve kaliteye etkisi
The transition of computer aided total productive maintenance and it's effects of quality in a textile factory doing periodic maintenance
- Tez No: 197072
- Danışmanlar: PROF.DR. RECEP KILIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Makine Mühendisliği, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mechanical Engineering, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bakım, Bakım sistemleri, Bakım yönetimi, Bakım onarım takipsistemi, Toplam verimli bakım, Maintenance, Maintenance systems, Maintenance management, Maintenance planning, Total productive maintenance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
xviiiPERİYODİK BAKIM YAPAN BİR TEKSTİL İŞLETMESİNDE BİLGİSAYARDESTEKLİ TOPLAM VERİMLİ BAKIMA GEÇİŞ (TVB) VE KALİTEYEETKİSİKaan GÜVENErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Haziran 2006Tez Danışmanı: Prof. Dr. Recep KILIKÖZETYalın üretim sistemimin ve sürekli iyileştirme felsefesinin tesis ve bakım ileilgili ayağı olan Toplam Verimli Bakım (TPM: Total Productive Maintenance),1960'ların başında Japonya'da geliştirilmiştir. Toplam Verimli Bakım, çalışanlarınkullandıkları ekipman hakkındaki bilgilerini arttırma, düzenli bakım, düzenli atölye veproblemlerin kökenine inip bir daha tekrarlanmayacak şekilde çözme yöntemleri ileönce sıfır duruşu; sonra sıfır hatayı hedefler. Bu çalışmada Toplam Verimli Bakımsistemi detaylı olarak açıklanmakta, bir iplik işletmesindeki uygulaması anlatılmakta,uygulamada karşılaşılan zorluklar açıklanmakta, bunlara işletmede bulunan çözümlerverilmektedir. Edinilen tecrübeler, personel katılımı, üst yönetimin tam desteği, etkinmühendislik desteği ve kararlı çalışmanın TVB'nin etkin olarak kurulması için temelşartlar olduğunu göstermiştir. TVB uygulaması sonucunda örnek tezgahta toplamekipman verimliliğinin 1 yıl için %61'den %66'ya çıktığı ölçülmüştür.Bu çalışma kapsamında hali hazırda kullanılan bakım yönetim sistemiyazılımları incelenmiş, konuyla ilgili makaleler taranmış, işletme şartlarıdeğerlendirilmiş ve sonuçta kullanımı kolay, görsel, fonksiyonel bir yazılım ortayakonulmaya özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE TRANSITION OF COMPUTER AIDED TOTAL PRODUCTIVEMAINTENANCE AND IT?S EFFECTS OF QUALITY IN A TEXTILEFACTORY DOING PERIODIC MAINTENANCEKaan GÜVENErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. Sc. Thesis , June 2006Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Recep KILIKABSTRACTTotal Productive Maintenance (TPM), which is related to the maintenance andplants side of the lean manufacturing system and continuous improvement philosophy,has been developed in Japan in the beginning of 60?s. Total Productive Maintenanceintends firstly to catch zero mistake after folloving a zero attitude by taking care ofworkshop order as orderly care on and increasing the info about the equipments beingused by the workers to solve and extricate all possible problems roothly. In this study;TPM is being explained in details, like the way its being used in production with itsways of solving problems. It is shown by us that; experiences, personal participations,management supportation, active supports of engineers and stable works are the mainconditions to keep TPM effective. After the TPM is enteregrated to the foundation, theproductivity raised in advance up to %61 form %66 in a year.In this scope the present systems being used are examinated, regarding articlesare searched and operating situations are fully appraised so an easy, visual andfunctional system, had been developed.