Lutesyum (III) oksit katkılanmış bizmut trioksit polimorflarının sentezlenmesi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of Lu2O3 doped polymorphs of Bi2O3
  1. Tez No: 197087
  2. Yazar: LEYLA AKKAŞ POSTAAĞASI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NİLGÜN ÖZPOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bi2O3, Lu2O3, Katı çözelti, X-ışınları toz difraksiyonu Dört noktaDC iletkenlik ölçümü, Termal Analiz, Bi2O3, Lu2O3, Solid Solution, X-Ray Powder Diffraction, Four-Point-ProbeDC conductuvity system, thermal analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
iiiLUTESYUM (III) OKS T KATKILANMIŞ B ZMUT TR OKS TPOL MORFLARININ SENTEZLENMES VE KARAKTER ZASYONULeyla AKKAŞ POSTAAĞASIErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Eylül 2006Tez Danışmanı: Doç. Dr. Nilgün ÖZPOZANÖZETBu çalışmada bizmut trioksit-lutesyum (III) oksit ikili sisteminde bilinmeyen yenifazların elde edilmesine çalışıldı. Çalışmalarda Bi2O3 ve Lu2O3'un % 1-20 mol yüzdeli20 adet numune karışımlarının 72 saatlik sürelerle porselen kayıkçıklar içerisinde700ºC, 750ºC , 800ºC sıcaklıklarında ısıl işlem yapılarak katı hal reaksiyonlarıgerçekleştirildi. Açık atmosferde yürütülen tepkimelerde elde edilen ürünler X-ışınlarıtoz difraksiyonu yöntemi, termal analiz yöntemleri (DTA/TGA) ve dört nokta DCiletkenlik ölçümü yöntemi ile karakterize edildi. X-ışınları toz difraksiyon sistemi(XRD) ile alınan toz desenlerinin indekslemeleri yapılarak kristal sistemleri ve birimhücre parametreleri saptandı. Sonuç olarak %2-10 mol lutesyum (III) oksit katkılanankarışımlarda tetragonal kristal sisteminde kristallenen β- Bi2O3 homojen katı fazbölgesi, %11-18 mol lutesyum (III) oksit katkılanan karışımlarda δ -Bi2O3 tipindeyüzey merkezli kübik katı çözelti bölgeleri tespit edildi.Termal analiz incelemeleri ile ise sentezlenen fazların termal davranışları vekararlılıkları araştırıldı. Termal analiz çalışmaları sonucunda faz dönüşüm sıcaklıklarıtespit edilerek bu sıcaklıklarda buz-saf su karışımı kullanılarak ani soğutma çalışmalarıyapıldı ve oda sıcaklığında kararlı olmayan fazlar kararlı hale getirildi. Dört nokta DCiletkenlik ölçümü ile bahsedilen numunelerin iletkenlik değerlerine ulaşılarak fazdönüşümleri gözlendi.
Özet (Çeviri)
ivSYNTHESIS AND CHARACTERISATION OF Lu2O3 DOPED POLYMORPHSOF Bi2O3Leyla AKKAŞ POSTAAĞASIErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. Sc. Thesis, September 2006Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Nilgün ÖZPOZANABSTRACTIn this study, it was aimed to obtain new phases of bismuth trioxide lutesium (III) oxidebinary system solid state reactions of the pure oxides of bismuth and lutesium wereperformed in porcelein crucibles for a period of 72 hours, at 700-800 oC by 50 oCincrements. The reaction products obtainen in an open athmosphere were characterizedby x-ray powder diffractions (XRD), four-point-probe DC conductuvity system,Thermal gravimetry, differential thermal analysis methods. Synthesis of solid solutionobtained by doping the unit cell parameters were defined from the indexes of powderdiffraction patterns obtained by x-ray powder diffractometer.Tetragonal crystal syatem of β-Bi2O3 solid solution was obtained as a result of synthesisof the solid solution by doping 2% and 10 % mole lutetium (III) oxide and facecentered cubic cyrstals of δ- Bi2O3 region were determined when 11-18 % molelutetium (III) oxide were doped.Thermal behavior and thermal stability of the phases were investigated by thermalanalysis techniques.Oxygen ionic conductives of the samples measured by four-point-probe DCconductuvity system,depending on the temperature.