Amberlite XAD-1180 reçinesinin yeni bir şelat yapıcı reaktif ile doyurularak eser düzeydeki ağır metallerin sorpsiyon özelliklerinin belirlenmesi ve FAAS ile tayinleri
Determination of sorption behaviours of trace heavy metals by FAAS with a new chelating reagent impregnated amberlit XAD-1180 resin
- Tez No: 197086
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Amberlit XAD-1180, EBBR, mpregnasyon, FAAS, Peritonealdiyaliz sıvısı, Amberlite XAD-1180, EBBR, Impregnation, FAAS, Peritoneal dialysissolution
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
AMBERL TE XAD-1180 REÇ NES N N YEN B R ŞELAT YAPICI REAKT FLE DOYURULARAK ESER DÜZEYDEK AĞIR METALLER NSORPS YON ÖZELL KLER N N BEL RLENMES VE FAAS LE TAY NLERSerkan ŞAHANErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2006Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Uğur ŞAH NÖZETBu çalışmada XAD-1180 polimer reçinesi Eriochrome Blue Black R [Calcon, 1-(2-hidroksi-1-naftilazo)-2-naftol-4-sülfonik asit sodyum tuzu, EBBR ] ile impregne edilmişve bu şelat yapıcı reçine eser düzeydeki Ni ve Cu elementlerinin zenginleştirilmesi içinkullanılmıştır. Model çözelti ortamında geliştirilen yöntem için pH, örnek hacmi, örnekve elüent akış hızı, elüe edicinin cinsi ve hacmi gibi analitik parametrelerin eserelementlerin geri kazanma verimleri üzerine (%R) etkisi incelendi. Reçinede EBBRkompleksi olarak tutunan metaller 10 mL 1M HNO3 ile elüe edildi. Ortam bileşenlerininetkisini incelemek amacıyla sentetik deniz suyundan eser elementlerin geri kazanmaçalışması yapıldı. Ni(II) ve Cu(II) için reçinenin adsorpsiyon kapasitesi belirlendi.Deneysel olarak belirlenen optimum şartlarda yöntemin kesinliği incelendi. Tümelementler için geri kazanma değeri ⥠%95 ve bağıl standart sapma değerleri ⤠%2.7olduğu belirlendi. Gözlenebilme sınırları 0.01-0.06 µg/L arasındadır. Yöntemindoğruluğu için standart referans madde (CWW-TM-D) analizi yapıldı. Geliştirilenyöntem deniz suyu, ırmak suyu, asidik ve peritoneal diyaliz sıvılarında Cu(II) ve Ni(II)iyonlarının ayırma/zenginleştirilmesi ve FAAS ile tayini için kullanıldı.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF SORPTION BEHAVIOURS OF TRACE HEAVYMETALS BY FAAS WITH A NEW CHELATING REAGENT IMPREGNATEDAMBERLIT XAD-1180 RESINSerkan ŞAHANErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. Sc. Thesis, July 2006Thesis Supervisor: Assist. Prof. Dr. Uğur ŞAH NABSTRACTIn this study, Amberlite XAD-1180 (AXAD-1180) resin was impregnated byEriochrome Blue Black R, EBBR and used for preconcentration of Ni(II) and Cu(II)elements at trace levels. The effect of analytical parameters such as pH, sample volume,sample and eluent flow rates, eluent concentration, volume and type of eluent on therecovery (R%) of trace elements was investigated in model solution medium. Themetals retained on resin as EBBR complexes were eluted by 10 mL 1M HNO3. Thestudy on the recovery (%) of the trace elements was made in synthetic sea watermedium for the investigation of influence of matrix components. Adsorption capacity ofthe resin was determinated for Ni(II) ve Cu(II). The repeatability of method at theoptimum conditions which was experimentally determinated was investigated. Therecovery values for the elements were found as â¥95% and relative standard deviationwas ⤠2.7%. The detection limits were in range of 0.01-0.06 µg/L. Analysis of certifiedreference metarial was performed (CWW-TM-D) for the accuracy of method. Themethod developed was applied to separation/preconcentration and determination byFAAS of Cu(II) and Ni(II) elements in seawater, river water, acidic dialysis andperitoneal dialysis solutions.