Bazı eser ağır metal iyonlarının membran filtreler üzerinde zenginleştirilmesi
Preconcentration of some trace heavy metal ions on membrane filters
  1. Tez No: 197088
  2. Yazar: RUKİYE SUNGUR ÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ayırma, Zenginleştirme, Membran filtre, Doğal su, Alevli atomikabsorpsiyon spektroskopisi, Separation, Preconcentration, Membrane filter, Natural water, Flame atomicabsorption spectroscopy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Matriks etkileri ve düşük element derişimleri dolayısıyla, ağır metal iyonlarının alevliatomik absorpsiyon spektrometrik tayinleri öncesi, bir ayırma-zenginleştirme yöntemikullanımı bir gerekliliktir. Katı faz ekstraksiyonu, çözücü ekstraksiyonu, birlikteçöktürme bu alanda önemli tekniklerdir. Membran filtrasyonu da ağır metal iyonları içinönemli zenginleştirme yöntemleri arasındadır.Bu çalışmada gümüş(I) ve kurşun(II) iyonlarının alevli atomik absorpsiyon spektrometriktayinle amonyum prolidin ditiyokarbamat (APDC) şelatları halinde membranfiltrasyonunu esas alan bir ayırma zenginleştirme yöntemi sunulmuştur. Reaktifmiktarları, örnek hacmi gibi analitik parametreler optimize edilmiştir. Bazı alkali, toprakalkali ve geçiş metal iyonlarının matriks iyonu olarak analit iyonlarının geri kazanmalarıüzerine etkileri de incelenmiştir. Gözlenebilme sınırı değerleri gümüş için 4.6 µg/L vekurşun için 15.3 µg/L olarak bulunmuştur. Ortalama % geri kazanma değerleri % 95-103aralığındadır. Geliştirilen yöntem doğal su ve toprak örneklerine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Prior to flame atomic absorption spectrometric determinations of heavy metals inenvironmental samples, a separation-preconcentration procedure is necessity, due tomatrix effects and low element concentrations. Solid phase extraction, solvent extraction,coprecipitation are important techniques at this field. Membrane filtration is also one ofthe important preconcentration procedures for heavy metal ions.In this work, a separation-preconcentration procedure based on membrane filtration ofsilver(I) and lead(II) as ammonium pyrrolidine dithiocarbamate (APDC) chelates ispresented prior to their flame atomic absorption spectrometric determinations. Theanalytical parameters including reagent amounts, sample volumes etc. were optimised.The effects of some alkaline, earth alkaline and transition metal ions as matrix ions onthe recoveries of analyte ions were also examined. The detection limits were 4.6 µg/Lfor silver and 15.3 µg/L for lead. The average recoveries were generally in the range of95-103 %. The presented procedure was applied natural water and soil samples.