Preparation and characterization of cell biopolymeric matrix composites to use in the treatment of bladder diseases
Mesane tedavisinde kullanılmak üzere hücre biyopolimerik matriks kompozitlerin hazırlanması ve karakterizasyonu
- Tez No: 197098
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL DENİZLİ, PROF. DR. EMİR DENKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kimya, Üroloji, Biochemistry, Chemistry, Urology
- Anahtar Kelimeler: Alginate, Chitosan, Tissue Engineering, Bladder, Cell cultureCreated with novaPDF Printer (www.novaPDF.com)
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
iiMesane Tedavisinde Kullanİlmak Üzere Hücre-Biyopolimerik MatriksKompozitlerinin Hazİrlanmasİve KarakterizasyonuKaan KeçecidoğuştanÜrolojik sistemlerde gelen, kanser, travma, enfeksiyon veyayaralanmalar organ kaybİveya hasarİ yol açabilmekte ve bu kayİ İ yenidenna plar nlmasİ İ gerektirmektedir. Onarİ için ise ürolojik doku eksikliğinde vücudunonarİ n mçeşitli bölgelerinden (örn. deri veya mukosa) doku sağlanmaktadİ Bu ürolojikr.olmayan dokularİ kullanİ İise metabolik anormalliklar, enfeksiyon, perforasyon,n mmukus üretiminin artmasİ kanser oluşumu gibi ters etkiler yaratabilir. Bahsedilen,bu komplikasyonlar sebebi ile sentetik materyaller alternatif olarak gorulmeyebaşlanmİ tİ Ürolojik açİş r. dan eksik ya da yetersiz dokularİ değiştirilmesi venlma nda kritik bir ihtiyaç vardir. Doku mühendisliğinin secici hücreonarİ sİtransplantasyonu sağlayabilmesi ise genitouronik sistemlerde yeni fonksiyoneldokular anlamİna gelmektedir. Destek materyali implante edildiginde kİsamesafeler boyunca besin difüzyonu ile hücre canlİİ İ İ devamİ İsağlamaya izinlğnn nverecek filamentlerden oluşmuş olmalİ İd r.şBu çalİ mada alginate ve kitosan urinerik sistemlerin onarİ İ için süngerimsimdestek matriks olarak kullanİ İ Destek matriks kimyasal capraz baglanma,ld .poliiyonik kompleksleşme ve liyofilizasyon kullanİlarak süngerimsi yapİ halindeş r.hazİrlanmİ tİ Süngerimsi destek matriks FTIR, su tutma kapasitesi ölçümleri,elektron mikroskopisi gibi fizikokimyasal teknikler kullanilarak degerlendirilmistir.Biyouyumluluk testleri (örn. Morfolojik gözlemler, MTT testleri, LDH aktiviteşölçümleri) L 929 fare fibroblast hücreleri ile yapilmistir. Çalİ manİ son kİ İn sm ndaise fare mesane epitel hücreleri model hücre olarak aljinat/kitosan süngerimsidestek materyallerinin üzerine ekilmiş ve destek materyal üzerinde başari ilebüyütülmüş ve gelistirilmistir.Created with novaPDF Printer (www.novaPDF.com)
Özet (Çeviri)
iPreparation and characterization of biopolymeric sponges for tissue culturein urologic systemKaan KeçeciIn the urologic system congenital abnormalities, cancer, trauma, infection oriatrogenic injuries may lead to genitourinary organ damage or loss, requiringeventual reconstruction. Whenever there is a lack of native urologic tissue,reconstraction is usually performed with native non-urlogic tissues, such as skin,gastrointestinal segments or mucosa from multiple body sites. The use of nativenon-urologic tissues in urologic system is caused to adverse effects (e.g.,metabolic abnormalities, infection, perfortaion, urolithiasis, increased mucousproduction and malignancy). Engineering tissues using selective celltransplantation may provide a means to create functional new genitouronarytissues. The supporting matrix should be composed of crossing filaments that canallow cell survival by diffusion of nutrients across short distances once the cellsupport matrix that implanted. The most important desirable features for supportmatrix are biocompatible, biodegradable and easy processable.In this study; chitosan and alginate was used as the support matrix in the form ofspongy type for tissue engineering approach in genitourinary reconstruction. Thesupport matrix was prepared by using chemical crosslinking, polyioniccomplexation and lyophilization in sponge form. The sponges were evaluatedphysicochemically by using some techniques (i.e., FTIR, water uptakemeasurements, electron microscope techniques). Biocompatibility tests (i.e.,morphological observations, MTT test and LDH activity measurements) were donewith L 929 mouse fibroblasts. In the last part of the study mouse bladder epithelialcells were seeded as model cell line onto chitosan/alginate sponges and growthwas achieved on the sponges.