Beytepe göleti zooplanktonik organizmalarının tespiti ve mevsimsel dağılımlarının belirlenmesi
The investigation of zooplanktonic organisms and their seasonal distribution in Beytepe pond
- Tez No: 197141
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURAY EMİR AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Beytepe Göleti, Zooplankton, Mevsimsel Dağılım, Beytepe Pond, Zooplankton, Seasonal Distribution
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
BEYTEPE GÖLETİ ZOOPLANKTONİK ORGANİZMALARININ TESBİTİ VEMEVSİMSEL DAĞILIMLARININ BELİRLENMESİHaydar METİNÖZBu çalışmada, Mayıs 2004-Mayıs 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilen aylıkörnekleme ile, Beytepe Göleti'nin Rotifera, Cladocera ve Copepoda faunası tespitedilmiştir. Tespit edilen türlerin, deskripsiyonları, fotoğrafları, sinonimleri veTürkiye'deki yayılışları verilmiştir.Çalışma sırasında ayrıca sıcaklık, pH, elektriksel iletkenlik parametreleri ölçülerek,türlerin mevsimsel dağılımları yorumlanmaya çalışılmıştır.Çalışma sonucunda toplam olarak 22 Rotifera, 9 Cladocera ve 2 Copepoda türütespit edilmiştir. Toplam zooplanktonik organizmaların yüzde dağılımlarınabakıldığında ise, % 38 ini Copepoda; % 34 ünü Cladocera ve % 28 ini ise Rotiferaya ait türlerin oluşturduğu gözlenmiştir.Rotifera türlerinden Asplanchna priodonta, Keratella quadrata, Keratellacochlearis, Polyarthra spp, Cladocera ya ait Bosmina longirostris, Daphniatürlerine ve Copepoda ya aitlongispina, Diaphanosoma lacustristürüne bütün yıl boyunca yoğun olarakAcanthodiaptomus denticornisrastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF ZOOPLANKTONIC ORGANISMS AND THEIRSEASONAL DISTRIBUTION IN BEYTEPE PONDHaydar METİNABSTRACTIn this study, Rotifera, Cladocera and Copepoda fauna of Beytepe Pond aredetermined by monthly sampling between May 2004 and May 2005. Thedescriptions of the species are given with their synonyms and distributions inTurkey. The photos of this species are also given.The change of the physical and chemical parameters are evaluated with thespecies seasonal distributions during a year.In this study 22 Rotifera, 9 Cladocera and 2 Copepoda species are identified.Copepoda comprised 38 %, Cladocera comprised 34 % and Rotifera comprised28 % of total zooplanktonic organisms.Rotifer species, Asplanchna priodonta, Keratella quadrata, Keratella cochlearis,Polyarthra spp. are the most abundant species while Bosmina longirostris,Daphnia longispina, Diaphanosoma lacustris species belonging to Cladocera andAcanthodiaptomus denticornis species belonging to Copepoda were the mostabundant organisms throughout the year.