Beytepe Göleti'nde serbest yaşayan heterotrof flagellatların sistematiği
The systematics of heterotrophic flagellates of Beytepe Pond
- Tez No: 197125
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DEMİRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Heterotrof Flagellatlar, Beytepe Göleti, Sistematik, Beytepe Pond, Free-Living Heterotrophic Flagellates, Systematics
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, Beytepe Göleti'nde ekolojik farklılıklar göz önüne alınarak belirlenendört istasyondan örnekler alınmış ve Beytepe Göleti'nde serbest yaşayan heterotrofflagellatlar sistematik açıdan incelenmiştir.Teşhisi yapılan beş cins ve dokuz türün tamamı Türkiye için yeni kayıttır. Çalışmasonucu Archezoa aleminden bir tür, Protozoa aleminden bir cins ve sekiz tür,Chromista aleminden iki cins ve üst taksonomik poziyonu belirlenememiş cinslerlistesinden iki cins teşhis edilmiştir. Her bireyin canlı inceleme ile morfolojikkarakterleri tanımlanmıştır. Canlı inceleme sonucu teşhisleri yapılan bireylerinfotoğrafları çekilmiş, çizimleri yapılmış ve tanı anahtarları hazırlanmıştır.İmkanlar dahilinde elde edilen fiziksel veriler değerlendirilmiştir.Beytepe Göleti'ndeki serbest yaşayan heterotrof flagellatlar sistematik açıdantartışılmış ve varsa ekolojik önemleri hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study samples examined systematically are collected from four stations whichare determined according to their ecological differences in Beytepe Pond. All of thefive genera and nine species identified are new records for Turkey. In this study onespecies belonging to Phylum Archeozoa, one genus and seven species belonging toPhylum Protozoa, two genera and one species belonging to Phylum Chromista andtwo genera from the flagellates of unknown taxonomic position are identified.Morphological characters of each specimen are examined alive. For specimenswhich are identified by alive examination photos are taken, drawings are done andidentification keys are prepared.Physical and chemical data are discussed. Free living heterotrophic flagellates ofBeytepe Pond are discussed systematically and if exist, information about theirecological importances are given.