Metisilin dirençli Staphylococcus aureus suşların antibiyotik duyarlılıkları ve pulsed-field jel elektroforezi ile tiplendirilmesi
Typing of methicillin resistant Staphylococcus aureus strains by antibiotic susceptiblity and pulsed-field gel electrophoresis
- Tez No: 197150
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER AKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hastane enfeksiyonları, MRSA, PFGE, Genotiplendirme, Hospital-acquired infections, MRSA, PFGE, Genotiplendirme
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Hastane enfeksiyonları hastaların yaşam kalitesini düşürebilir ve hatta ölümlerineneden olabilirler. Hastane enfeksiyonlarının ekonomik etkisi hastanede geçirilenzamanın ve dolayısıyla masrafın artmasıyla sınırlı kalmamakta bunun dışında toplumave hastanın ailesine iş gücünün ve zamanının kaybıyla da yansımaktadır. Hastaneiçindeki salgınların kontrolünde etiyolojik ajanın tiplendirilmesinin önemi büyüktür.Bugün PFGE tiplendirmenin altın standardı olarak kabul edilmektedir.Bu çalışmada Ekim 2003 tarihini izleyen 6 ay içerisinde Hacettepe Üniversitesi TıpFakültesi'nde yatan hastalardan izole edilen metisiline dirençli Staphylococcus aureus(MRSA) 'ların genomları SmaI restriksiyon endonükleaz ile kesildi ve pulsed field jelelektroforezi (PFGE) kullanılarak söz konusu bakterilerin karakterizasyonları yapıldı.Sonuç olarak hastane içinde yayılım gösteren gruplar belirlendi.
Özet (Çeviri)
Hospital-acquired infections can deteriorate the life quality of patients and even canthey sometimes cause death. The economic impact of hospital-acquired infections isnot only limited to the increased time of hospitalization thus increased expense, butalso increased cost to family and society is encountered due to lost working time andpower. Typing of etiological agents is crucial for the controlling of outbreaks takingplace in hospitals. Today, Pulsed Field Gel Electrophoresis is accepted as the goldenstandard of typing.In this study, genomes of methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA)isolates which are obtained from hospitalized patients of Hacettepe University Facultyof Medicine in 6 months period starting from October 2003 are digested by SmaIrestriction endonuclease and these bacteria are characterized by using Pulsed FieldGel Electrophoresis. In conclusion, clusters that are present in the hospital aredetermined.