Investigation of various resticides and residues in environmental samples by GC and GC-MS techniques at Düzce and Sakarya
Düzce ve Sakarya'daki çevresel örneklerde çeşitli pestisit ve pestisit kalıntılarının GC ve GC-MS teknikleri ile incelenmesi
- Tez No: 197149
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN TUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Klorlu pestisitler, azot-fosfor içeren pestisitler, sezonsaldeğişim, UV ile parçalanma, gama radyasyonu, Chlorinated pesticide, nitrogen-phosphorous containing pesticides, seasonal changing, UV-degradation, gamma radiation
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada, Sakarya ve Düzce akarsu havzalarından toplanan sunumunelerinde klorlu pestisit ve azot-fosfor içeren pestisitlerin mevsimsel değişimiincelenmiştir. Aynı bölgeden toplanan bazı toprak ve çamur numunelerinde klorlupestisit ve azot-fosfor içeren pestisitler ölçülmüştür.Sulu çözeltiler için C18 kartuşlu Katı Faz Ekstraksiyon (KFE) tekniği kullanılmıştır.Çevresel numunelerde düşük seviyeli pestisitlerin belirlenmesi için SoxhletEkstraksiyon tekniği kullanılmıştır.Klorlu pestisit konsantrasyonları Elektron Yakalamalı Dedektör bağlı GazKromatografisi ile ölçülmüştür. Gerçek örneklerdeki çok düşük konsantrasyonasahip pestisitleri takip etmek için azot-fosfor içeren pestisitlerin konsantrasyonlarıAzot-Fosfor Dedektörlü Gaz Kromatografisi ile ölçülmüştür.UV ışığı ve gama radyasyonu ile klorlu pestisitlerin degradasyonu su, aseton vehekzan gibi üç farklı çözücüde denenmiştir.UV ışığına maruz kalan pestisit çözeltilerinde bazı pestisit degradasyon ürünleriGaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi ile belirlenmiştir.Sakarya ve Düzce bölgelerinde bazı klorlu pestisitler halen maksimum 0.9 ppbseviyesinde bulunmaktadır. Bu değer akut toksik seviyede değildir fakat bupestisitler bazı balık ve kuşların yağ dokusunda birikebilir ve insanlara taşınabilirve ayrıca insan vücudunda direkt olarak depolanabilen bu miktardaki klorlupestisitler su kaynaklarından uzaklaştırılmalıdır.Yıl boyunca özellikle eylül ve nisan ayları arasında klorlu pestisitlerinkonsantrasyonu çalışılan bölgedeki nehir ve akarsularda yüksek bulunmuştur.Sulu ortamdaki bu pestisit konsantrasyonları sıcaklığa bağlı olarak öğlezamanında en yüksek seviyeye ulaşmıştır.iMaksimum pestisit bozunma verimleri hem UV ışınlamasında hem de gamaradyasyonu altında çözücü olarak su kullanıldığı zaman elde edilmiştir. Bu sudakolay radikal özellikle OH radikalleri oluşmasından dolayı meydana gelmekte vebu radikal klorlu pestisitlerin bozunmasında çok etkilidir. Suda yüksek verimleklorlu pestisitlerin bozunması su kaynaklarından klorlu pestisitlerin uzaklaştırılmasıiçin uygun yöntemler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, seasonal changing of chlorinated pesticide and nitrogen-phosphoruscontaining pesticides was investigated in water samples collected from Sakaryariver and Düzce stream basins. Chlorinated pesticide and nitrogen-phosphoruscontaining pesticides were measured in some soil and sludge samples from thesame region.Solid Phase Extraction (SPE) technique using C18 cartridge was used foraqueous solution and Soxhlet Extraction technique was used for the determinationof low level of pesticides in the environmental samples.Chlorinated pesticide concentrations were measured by Gas Chromatography(GC) equipped with Electron Capture Dedector (ECD) and the concentration ofnitrogen-phosphorus containing pesticides were measured by GC equipped withNitrogen-Phosphorus Dedector (NPD) to follow very low concentrations of thepesticides in the real samples.Degradation of the chlorinated pesticides by UV light and gamma radiation wereexamined in three different solvents such as water, acetone and hexane.Some degradation products of pesticide solutions exposed to UV light weredetermined by Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS).In Sakarya and Düzce regions, some chlorinated pesticides still exist at maximum0.9 ppb level. This is may be not at the acute toxic level, but these pesticides couldaccumulate in the fatty tissue of some fishes and the birds and could betransported to human and also this deposition in the fatty tissue could directlyhappen in the human body. This amount of chlorinated pesticides should beremoved from the water sources.iiiDuring the year, especially between September and April, the concentration ofthese chlorinated pesticides was found to be high in the river and streams in thestudied region. Depending on the temperature, these pesticide concentrations inthe aqueous media reached to their highest level at noon time.Maximum degradation yields were obtained when water was used as the solventeither for UV or gamma irradiation. This is because of the easy radical occurrencein water, mainly OH radicals, and this radical is very effective for the degradationof the chlorinated pesticides. High degradation yields of the chlorinated pesticidesin water supplies appropriate advantages for the chlorinated pesticide removalfrom water sources.