Sultan sazlığı (Kayseri) tabiatı koruma alanındaki ardeidae (balıkçıllar) familyasına ait türlerin habitat tercihleri ve dağılımları
Habitat preferences and distribution of the species belong to family ardeidae in Sultan marshes natural rotected area (Kayseri)
- Tez No: 197156
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BEHZAT GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ardeidae, Balıkçılllar, drenaj kanalları, habitat tercihi, suderinliği, sucul makrofitler, Ramsar, Sultan Sazlığı Tabiatı Koruma Alanı, Ardeidae, Herons and egrets, drainage channels, habitat preference, water depth, aquatic macrophytes, Ramsar, Sultan Sazligi Natural Protected Area
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
SULTAN SAZLIĞI (KAYSERİ) TABİATI KORUMA ALANI'NDAKİ ARDEIDAE(BALIKÇILLAR) FAMİLYASINA AİT TÜRLERİN HABİTAT TERCİHLERİ VEDAĞILIMLARIŞenay BoyrazHacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Ekoloji Anabilim DalıÖZBu çalışmada, Ardeidae familyasına (Balıkçıllar) ait sekiz kuş türünün, SultanSazlığı Tabiatı Koruma Alanı'ndaki dağılımları belirlenerek, türler arasındakihabitat tercihi farklılıkları ve nedenleri araştırılmıştır. Çalışma alanındaki göl, gölet,saz yatakları ve ıslak çayırlar balıkçıllar için temel beslenme habitatlarıdır. Balıkçıltürlerinin dağılımı ve tercih edilen habitatların özellikleri, türlerin beslenmedavranışları ve morfolojileri ile uygunluk göstermektedir.Habitat tercihi ve farklılıklarına ek olarak, bu çalışmada, drenaj kanallarınınArdeidae familyasına ait türlerin beslenme habitatı olarak önemi araştırılmıştır.Belirlenen istasyonlarda, kanallar arasındaki farklılıkları ortaya koymak üzere, suderinliği, vejetasyon yüksekliği, sucul makrofitlerin yüzde örtüşleri ölçülerekdeğerlendirilmiştir. Otlatma baskısı, saz kesimi, yerleşim ve tarım alanlarınauzaklıklar gibi habitat özellikleri görsel olarak belirlenmiştir. Habitat değişkenleri vekanalları beslenme habitatı olarak kullanan kuşların göreli bollukları istatistikselolarak karşılaştırılmıştır. Korelasyon katsayıları, su seviyesi ve sucul vejetasyonunörtüşünün, tercih edilen kanalları en iyi temsil eden habitat değişkenleri olduğunugöstermiştir. Beslenme habitatı tercihinde su derinliğinin etkili olduğu türler, küçükak balıkçıl ve alaca balıkçıldır. Bu türlerin göreli bollukları ile su derinliği arasındanegatif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, kanallardaki sucul vejetasyonun örtüşü ileerguvani balıkçılların göreli bollukları arasında da pozitif bir ilişki vardır. Diğertaraftan, kanalların tercihinde insan baskısından etkilenen türler, küçük ak balıkçılve alaca balıkçıldır. Her iki türün de göreli bollukları ile saz kesimi arasında negatifbir ilişki vardır. Otlatma baskısı ile alaca balıkçılın göreli bolluğu arasında danegatif bir ilişki bulunmuştur.i
Özet (Çeviri)
HABITAT PREFERENCES AND DISTRIBUTION OF THE SPECIES BELONGTO FAMILY ARDEIDAE İN SULTAN MARSHES NATURAL PROTECTED AREA(KAYSERİ)Şenay BoyrazHacettepe University, Department of Biology, Ecology SectionABSTRACTIn this study, distribution of eight bird species belong to family Ardeidae in SultanMarshes Natural Protected Area was defined and the differences of habitatpreferences between species were investigated. Small lakes, ponds, reedbedsand wet meadows are main foraging habitats for Ardeid species. It wasdetermined that distribution and habitat preferences of Ardeids are related to thefeeding strategies and morphologies of species.In addition to preferences and differences of habitats, the importance of drainagechannels as foraging habitats of the species belong Ardeidae family wereinvestigated in this study. To define the differences between the channels, waterdepths, vegetation heights and percentage covers of aquatic macrophytes weremeasured and evaluated. Habitat variables such as distance from the residentaland agricultural areas, grazing and reed cutting degrees were defined visually.Habitat measurements compared statistically with the relative abundance ofArdeids. Correlation coefficentes indicated that the habitat variables that bestcharacterized preferred channels were the water level and aquatic vegetationcover. It was found that there is a positive correlation between water depth andrelative abundance of Little Egrets and Squacco Herons. Also, there is a positivecorrelation between cover of aquatic vegetation in channels and relativeabundance of Purple heron. On the other hand, the species affected by humanimpact are Little Egrets and Squacco Herons. There is a negative correlationbetween reed cutting and relative abundance of these two species. A negativecorrelation was determined between grazing and relative abundance of SquaccoHerons.i