Transgenik Bt mısırın sıçanların prenatal ve postnatal gelişimi üzerine etkileri
The effects of transgenic Bt corn on prenatal and postnatal development of the rats
- Tez No: 197172
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TURAN AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Zooloji, Biology, Biotechnology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Transgenik, Bt mısır, doğum öncesi gelişme, doğumsonrası gelişme, nesil, dişi üreme sistemi, erkek üreme sistemi, Transgenic, Bt corn, prenatal development, postnatal development, generation, male reproductive systems, female reproductive systems
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada, transgenik Bt mısırın sıçanların doğum öncesi (prenatal) vedoğum sonrası (postnatal) gelişimleri, üreme sistemleri ve üreme başarılarıüzerine etkileri araştırılmıştır.Bir nesil çalışması olan bu çalışmada, kontrol, referans ve transgenik olmaküzere, her biri 10'ar dişi Wistar albino sıçandan oluşan, üç deney grubuoluşturulmuştur. Her grupta bulunan sıçanlar öğütülerek hazırlanan ve içinde %20 oranında mısır (Zea mays) içeren yemlerle beslenmiştir. Kontrol grup yemiiçine TTM 815 no'lu mısır, transgenik grup yemi içine DK 626 Bt no'lu mısır,referans grup yemi içine ise DK 626 kod numaralı mısır katılmıştır. Bu diyetlegebeliklerinin 1. gününden itibaren beslenen sıçanlardan 1. nesil, birincinesilden de 2. nesil sıçanlar elde edilmiştir. Bu sıçanlar kendi aralarındaçiftleştirilmiş, gebelik ve emzirme döneminin ardından deneye son verilmiştir.Birinci nesil gruplarının her birinden 4'er adet dişi sıçan gebeliklerinin 20.gününde disekte edilmiş; plasenta, uterus ve ovaryum dokuları histopatolojikinceleme yapılmak için tespit edilmiştir. Ayrıca, fötüs sayısı saptanmış,morfolojisine bakılmış, boy ve ağırlıkları ölçülmüştür. İkinci nesil dişi sıçanlar isedoğum ve yavru bakımının ardından disekte edilmiş; ovaryum ve uterusdokularının histopatolojik incelemesi yapılmıştır. Başarılı çiftleşme dönemininardından deney gruplarındaki erkek bireyler disekte edilerek; testis, prostatbezi, seminal kesecik, epididimis gibi organları histopatolojik inceleme yapılmaküzere alınmıştır. Bu bireylerde, seminal ve epididimis tübül ölçümleri, spermsayısı ve morfolojik inceleme yapılmıştır.Bt grubundaki fötus boy ve ağırlığında istatistiksel olarak kontrolden farklılıkbulunmuştur. Uygulama gruplarında bulunan dişi ve erkek sıçanların üremesistemine ait dokularda kontrol sıçanlarından farklı bir histopatolojik bulguyarastlanmamıştır. Bu gruplarda bulunan sıçanların sperm sayıları bakımındankontrolle benzer sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç olarak, bir nesil çalışması olanibu çalışmada, transgenik Bt mısırın sıçanların doğum öncesi ve doğum sonrasıgelişimi üzerine olumsuz herhangi bir etkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the effect of transgenic BT corn on the prenatal and postnataldevelopment, reproductive systems and reproductive success of rats wasevaluated.The study was conducted a generation study using 3 experimental groups,control, reference and transgenic. Each group consisted of 10 Wistar albinorats. The rats in each group were fed with ground feed containing 20% corn(Zea mays). TTM 815 corn was added to the fodder of the control group, DK626 BT corn was added to the feed of the transgenic group and DK 626 cornwas added to the feed of reference group. Rats were fed with the above givendiet beginning from the first day of pregnancy and the 1st generation wasobtained from these rats, the 2nd generation was obtained from this generation.These rats were inbred with each other, and the experiment was terminatedafter pregnancy and the end of lactation.Four females from each group from the first generation of rats were dissectedon the 20th day of pregnancy and the plasenta, uterus and ovarium tissueswere fixed for histopathological studies. In addition, the fetus number wasdetermined and the morphology, length and weight of the fetuses weremeasured. The second generations of rats were dissected andhistopathological studies were conducted on the ovarium and uterus after therats had given birth and after mother care had ended. After successful matingperiod, the males in the experimental groups were dissected andhistopathological studies were conducted on organs such as the testis, prostateglands, seminal vesicles and epididymis. Seminal and epididymis tubulemeasurements, sperm number and morphological examination were alsoconducted on these individuals.iiiThe lenght and weight of fetuses in Bt groups were differed from those incontrol. No obvious differences were found in histopathological observations formale and female reproductive systems? tissue between the rats fed with orwithout transgenic Bt corn. On the account of sperm number was as similarresult in this groups. No significant differences were found when the transgenicgroup was compared with the reference and control groups for in the above-mentioned items. The results, from a generation study showed no significanteffect of transgenic corn on the development of prenatal and postnataldevelopment of rats.