Öğretmenlerin ve yöneticilerin bilgisayar kaygı düzeyleri
Teachers' and principals' computer anxiety level
  1. Tez No: 197186
  2. Yazar: MURAT ŞEYHOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BUKET AKKOYUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenler, yöneticiler, bilgisayar kaygısı, Teachers, Principals, Computer Anxiety
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma öğretmen ve yöneticilerin eğitimde bilgisayar kaygı düzeyleriniortaya koymaya yönelik betimsel bir çalışmadır. Araştırmada, öğretmen veyöneticilerin bilgisayar kaygı düzeyleri çeşitli değişkenler (cinsiyet, kıdem,bilgisayar kullanıp kullanmama, bilgisayar kullanma süreleri) açısından elealınmıştır. Araştırmada veriler ?Bilgisayar Kaygı Ölçeği? ve ?Kişisel Bilgi Formu? iletoplanmıştır.Araştırmaya katılan öğretmen ve yöneticilerin bilgisayar kaygılarının oldukçadüşük olduğu, öğretmenlerin cinsiyetlerine göre bilgisayar kaygı ortalamalarıarasında anlamlı bir fark bulunmazken yöneticilerin cinsiyetlerine göre bilgisayarkaygı ortalamalarının kadınlar lehine anlamlı olduğu bulunmuştur.Bilgisayar kullanan öğretmen ve yöneticilerin bilgisayar kaygı ortalamalarınınkullanmayanlara göre daha düşük olduğu görülmüştür. Ayrıca bilgisayar kullanmasürelerine göre de öğretmen ve yöneticilerin bilgisayar kaygı ortalamalarınındeğiştiği gözlenmiştir. Daha uzun süreli bilgisayar kullanan öğretmen veyöneticilerin bilgisayar kaygıları daha düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study to determine the teachers? and principals?computer anxiety. In this research teachers? and principals? computer anxietywas examined with different variables such as their gender, and their teachingexperiences. The data in this research were collected through computer anxietyscale, and personal information form.As a result of the research, it was observed that teachers? and principals?computer anxiety was quite low. There were no significant differences betweenmale and female teachers? computer anxiety where as there were significantdifferences between male and female principals? computer anxiety. On behalf ofthe female principals. It was precisely stated that there were a significantdifferences between teachers? and principals? computer anxiety scores accordingto their period of the computer usage.