Okul yöneticilerinin teknoloji liderliği rolleri ile bilgisayar kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Assesing the relationship between technology leadership roles and computer anxiety levels of aministrators
  1. Tez No: 315455
  2. Yazar: NİLÜFER UYSAL BALABAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESMAHAN AĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul yöneticisi, teknoloji liderliği, bilgisayar kaygısı, Educational Administration, technology leadership, computer anxiety
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada okul yöneticilerinin teknoloji liderliği rolleri ile bilgisayar kaygı düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Okul yöneticilerinin teknoloji liderliği rollerini belirlemek için yöneticilerin kendi görüşlerine ve öğretmenlerin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırma 2011-2012 eğitim öğretim yılı güz döneminde İstanbul İli'nin Güngören ilçesinde bulunan 24 resmi ilköğretim okulunda görev yapan 80 yönetici ve 620 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir.Çalışmada okul yöneticilerinin teknoloji liderliği rollerine ilişkin algılarını yönetici ve öğretmen görüşleri temelinde belirlemek amacıyla, Sincar (2009) tarafından geliştirilen ?Teknoloji Liderliği Rolleri? ölçeğinden yararlanılmıştır. Okul yöneticilerinin bilgisayar kaygı düzeylerini ölçmek amacıyla da Ağaoğlu ve diğerleri (2008) tarafından geliştirilen?Eğitim Yöneticilerinde Bilgisayar Kaygısı Ölçeği (EY-BKÖ)? kullanılmıştır. Katılımcıların, okul yöneticilerinin teknoloji liderliği rollerine ve bilgisayar kaygılarına ilişkin algılarının cinsiyet, çalışma alanı, mesleki kıdem değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amacıyla, varyanslar homojen olmadığı için Mann Whitney ? U ve Kruskal Wallis H- Testi gibi parametrik olmayan analiz teknikleri kullanılmıştır. Ayrıca teknoloji liderliği ve bilgisayar kaygısı arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla da korelasyon analizi yapılmıştır.Araştırma sürecinin sonunda, okul yöneticilerinin teknoloji liderliği rolleri olan insan merkezlilik, vizyon, iletişim ve işbirliği ile kaygı arasında ilişki bulunamazken, destek ile kaygı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Okul yöneticilerinin teknoloji liderliğine yönelik destek rolleri arttıkça bilgisayar kaygıları azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between technology leadership roles and computer anxiety levels of administrators was investigated.In order to determine technology leadership roles of administrators, the research was carried out according to their own ideas and teachers ideas. The study was conducted in the fall term of 2011-2012 academic year with the participation of 80 administrators, 620 teachers working at 24 public primary schools in Gungoren district of Istanbul.While evaluating the administrators own ideas and also teachers ideas relating to administrators? technology leadership roles, ?Technology Leadership Role Scale? which was developed by Sincar (2009) was used. Besides, ?Computer Anxiety Scale on Educational Administrators? which was developed by Ağaoğlu and others (2008) was applied in order to assess the computer anxiety levels of administrators, Nonparametric analyze techniques such as Mann Whitney ? U and Kruskal Wallis H-Test was used because of non-homogeneous variance in order to determine whether administrators? technology leadership and computer anxiety differentiate , according to the variables such as gender, field of activity, length of service. Furthermore, with the aim of analyzing the relationship between technology leadership and computer anxiety, correlation analyze was used.According to the research results, no meaningful relationship between administrators? technology leadership roles such as human-centered, vision, communication and cooperation and computer anxiety of administrators was found but the results revealed that there was a negative relationship between support and anxiety. As administrators have higher technology support, lower computer anxiety they feel.