Ankara ilinde öğrenim gören lise öğrencilerinin antropometrik değerlerinin araştırılması
A research on the anthropometric characteristics of high school students living in Ankara
  1. Tez No: 197214
  2. Yazar: GÜLÇİN CANKIZ ELİBOL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL BURDURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, ergonomi, gençlik, mobilya, tasarım, Anthropometry, design, ergonomics, furniture, youth
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, ergonomik okul mobilyası ve genç odası mobilyası tasarımındaönemli bir faktör olan lise öğrencilerinin antropometrik ölçülerin belirlenmesiamaçlanmıştır. Bu amaçla, 15-17 yaş aralığında bulunan 280 kız, 485 erkek,toplam 765 öğrenci üzerinde ölçüm yapılmıştır. Her bireyden 23 adet ölçüalınmıştır. Öğrenciler, Ankara'nın farklı gelir gruplarını temsil eden 3 merkez ilçesiolan Çankaya, Yenimahalle ve Sincan'da bulunan 3 ayrı liseden rastgeleörnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Sonuçlar istatistiki olarak değerlendirilmiş;mobilya tasarımında etkili olan yüzdelikler ve ölçüler arası ilişkiler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed at determining the anthropometric characteristics which areessential for designing ergonomic school furniture. High school students werechosen as the target group and totally 765 students (280 girls, 485 boys) aged 15-17 were measured. 23 anthropometric measurements were made on eachindividual. Students were randomly selected from 3 different high schools inÇankaya, Yenimahalle and Sincan, which are among Ankara?s major districts andsymbolize different income groups. The results were statistically assessed. As aresult, the relationship among measurements and the percentiles that are effectivein furniture design were determined.