Birlikte çöktürme ile eser düzeydeki bazı metal iyonlarının zenginleştirilmesi ve AAS ile tayinleri
Preconcentration of some metal ions at trace level by coprecipitation and determination by AAS
- Tez No: 197225
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA SOYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Zenginleştirme, Birlikte çöktürme, Rubeanik asit, Alevli atomikabsorpsiyon spektroskopisi, Preconcentration, Coprecipitation, Rubeanic acid, Flame Atomic absorptionspectrometry
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
BİRLİKTE ÇÖKTÜRME İLE ESER DÜZEYDEKİBAZI METAL İYONLARININ ZENGİNLEŞTİRİLMESİVE AAS İLE TAYİNLERİNilgün ERDOĞANErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Eylül 2005Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mustafa SOYLAKÖZETAtomik absorpsiyon spektroskopisi (AAS), indüktif eşleşmeli plasma-atomik emisyonspektroskopisi (ICP-AES), indüktüf eşleşmeli plasma-kütle spektroskopisi (ICP-MS)gibi modern instrumental tekniklerle metal iyonlarının tayinleri genellikle matrikstenetkilenir. Bu tayinlerde diğer bir sorun da düşük metal derişim düzeyleridir. İyondeğiştirme, katı faz ekstraksiyonu, elektroanalitik teknikler, sıvı-sıvı ekstraksiyonu gibibirlikte çöktürme de bu alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.Bu çalışmada eser miktardaki Fe(III), Co(II), Ni(II), Pb(II), Cd(II), Au(III) ve Pd(II)'untayini için duyar ve basit bir ayırma-zenginleştirme çalışması yapılmıştır. Taşıyıcıelement olarak Cu+2 ve kompleksleştirici olarak rubeanik asit kullanıldığı birlikteçöktürme yönteminde analitik parametreler olarak örnek çözeltisinin pH'ı, taşıyıcıelement miktarı, ligand miktarı, örnek çözeltisinin hacmi, yabancı iyonların etkisiincelendi. Cu+2 ve Rubeanik Asit ile birlikte çöktürme sistemi ile pH 7'de analitler içinkantitatif geri kazanma değerleri elde edildi. Ortalama geri kazanma değerleri % 95-104,aralığında değişmektedir. Alevli AAS ile tayinlerde gözlenebilme sınırları Fe(III),Co(II), Ni(II), Pb(II), Cd(II), Au(III) ve Pd(II) için sırasıyla 0.14 µg/L, 0.81 µg/L, 0.31µg/L, 3.4 µg/L, 0.58 µg/L, 1.3 µg/L ve 2.5 µg/L olarak bulunmuştur. Geliştirilen yöntemBovine Liver 1577-b referans standart maddesi, Palas Gölünden alınan su ve sedimentörneklerine ve Kayseri ile Yozgat'tan toplanan toprak örneklerine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
PRECONCENTRATION OF SOME METAL IONSAT TRACE LEVEL BYCOPRECIPITATION AND DETERMINATION BY AASNilgün ERDOĞANErciyes University, Institute of ScienceM. S. Thesis, September 2005Supervisor of Thesis: Professor Mustafa SOYLAKABSTRACTThe determination of metal ions by various modern instrumental techniques such asatomic absorption spectrometry (AAS), inductively coupled plasma-atomic emissionspectrometry (ICP-AES), inductively coupled plasma-mass spectrometry (ICP-MS) etcare generally affected by matrix. Also, another problem in these determinations is lowconcentration level of trace heavy metal ions. Preconcentration and separation methodssuch as ion-exchange, electroanalytical techniques, solid phase extraction, liquid-liquidextraction etc. are used to eliminate salt matrix and low metal level problems.coprecipitation, approach has gained rapid acceptance.In the present work, a sensitive and simple separation-enrichment technique for thedetermination of trace amounts of Fe(III), Co(II), Ni(II), Pb(II), Cd(II), Au(III), Pd(II)has been worked. Several analytical parameters governing the efficiency of the co-precipitation method were evaluated including pH of sample solution, amount of carrierelement, amount of ligand, volume of sample solution and the effect of interferingmatrix ions. Recoveries at pH 7 were quantitative for analytes with Cu+2 and rubeanikAcid co-precipitation system. The average recoveries were in the range of 95-104% and.The detection limits for Fe(III), Co(II), Ni(II), Pb(II), Cd(II), Au(III) and Pd(II) werefound as 0.14 µg/L, 0.81 µg/L, 0.31 µg/L, 3.4 µg/L, 0.58 µg/L, 1.3 µg/L ve 2.5 µg/L,respectively. The presented procedure was applied to Bovine Liver 1577-b referencestandard material, sediment and water samples from Palas Lake and soil samples fromYozgat and Kayseri.