Yapay ve bulanık sinir ağları ile sistemlerin modellenmesi
System modelling with neural network and neuro fuzzy methods
- Tez No: 197250
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURHAN KARABOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sistem Modelleme, yapay sinir ağları, bulanık mantık, bulanıksinir ağı, System modeling, artificial neural networks, fuzzy logic, Neuro-fuzzynetwork
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
IIIYAPAY ve BULANIK SİNİR AĞLARI İLE SİSTEMLERİNMODELLENMESİAli DURMUŞErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2005Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Nurhan KARABOĞAÖZETBu tez çalışmasında, yapay sinir ağları (YSA) ile bulanık mantığın ve yapay sinir ağınınbirleşiminden oluşan bulanık sinir ağı sistem modelleme amacıyla doğrusal sistemlerle,doğrusal olmayan sistemlere uygulanmıştır.İkinci bölümde sistem tanımı, model tanımı, modelleme tipleri, matematiksel modelyapıları hakkında genel bilgi verilmiştir. Doğrusal ile doğrusal olmayan sistemlerincelenmiştir. Sistemlerin modellenmesinde kullanılan Least Mean Square (LMS) veRecursive Least Square (RLS) yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir.Üçüncü bölümde sistemlerin modellenmesinde kullanılan yapay zeka tekniklerindenyapay sinir ağları konusunda bilgi verilmiştir. Ayrıca bu bölümde temel ağ yapıları veöğrenme yöntemlerinin tanıtımı yapılmıştır. Ayrıca bu bölümde YSA'nın sistemmodellemeye nasıl uygulanacağı anlatılmıştır.Dördüncü bölümde, bulanık mantık ile bulanık sinir ağları hakkında bilgi verilmiş,bulanık küme, üyelik fonksiyonları, bulanık çıkarım sistemlerinin tanıtımı yapılmıştır.Ayrıca bulanık sinir ağı yapısı ve bu yapının sistem modellemeye uygulanmasıanlatılmıştır.Beşinci bölümde, sistemler yapay sinir ağları ve bulanık sinir ağı ile simüle edilmiş vebunların performanslarının karşılaştırılması incelenmiştir.Son bölümde sonuçlar ve değerlendirmeye yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
IVTehSYSTEM MODELLING WITH NEURAL NETWORK ANDNEURO-FUZZY METHODSAli DURMUŞErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.S. Thesis, July 2005Thesis Supervisor: Assist. Prof. Nurhan KARABOĞAABSTRACTIn this thesis, the artificial neural network and the neuro-fuzzy network which is thecombination of neural network and fuzzy logic, has been applied to the linear systemsand nonlinear systems for system modelling.In Chapter 2, general information is given about system definition, model identification,modelling types and mathematical model structures. Linear and nonlinear systems areexamined. Basic information is given for the Least Mean Square (LMS) and RecursiveLeast Square (RLS), methods used for system modelling.In Chapter 3, the artificial nueral network (ANN), which is one of the artificialintelligence techniques and used system modelling is explained. Basic network andtraining structures are given. Also in this section, the application of the ANN to thesystem modelling has been presented.In Chapter 4, fuzzy logic and neuro-fuzzy networks are explained and fuzzy set,membership function and fuzzy inference systems are introduced. Also, the structure ofNeuro-fuzzy systems and application of this structure to the system modelling has beengiven.In Chapter 5, linear and nonlinear systems have been simulated by using ANN andNeuro-fuzzy network and their performances have been compared.The last section, simulation results are given.