Nükleer kümelenme: Nükleer reaksiyon ve yapı formalizine uygulanması
Nuclear clustering: Application on nuclear reaction and structure formalism
- Tez No: 197255
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL BOZTOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nükleer reaksiyonlar, Nükleer yapı, Nükleer kümelenme, Optik model, Kaos, Nuclear physics, Nuclear techniques, Nuclear clustering, Optical model, Chaos
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
NÜKLEER KÜMELENME: NÜKLEER REAKSİYON ve YAPI FORMALİZMİNEUYGULANMASIGökhan KOÇAKErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2005Tez Danışmanı: Doç. Dr. İsmail BOZTOSUNÖZETNükleer fizik genel olarak yapı ve reaksiyon olmak üzere 2 ana kategoride incelenir.Günümüze kadar gelen süreçte hem yapı hem de reaksiyon gözlenebilirlerini eş zamanlıolarak açıklayan birleşik bir model hala geliştirilebilmiş değildir.Bu tez çalışmasında amaç, nükleer yapıdan yola çıkarak elde edilen potansiyel yaklaşımı ilereaksiyon gözlenebilirlerini açıklamaktır. Bu amaçla, nükleer yapı modellerinden alfakümelenme modelleri üzerinde incelemeler yapılmış ve bu model anlaşıldıktan sonra buradanelde edilen potansiyelle 16O+28Si reaksiyonu üzerinde çalışmalar yapılmıştır.16O+28Si reaksiyonu 39-45 MeV ve 70-77 MeV olmak üzere 2 enerji setinde, optik modelçatısı altında hem reel hem sanal potansiyel için Wood-Saxon tipinde sığ potansiyelkullanılarak çalışılmıştır. Deneysel ve teorik sonuçlar arasında iyi bir uyum elde edilmiştir.Ayrıca alfa kümelenme modellerinden elde edilen potansiyel yaklaşımının incelenmesiamacıyla Alpha Cluster Double Folding modeli üzerinde çalışmalar yapılmış, standart modeleek olarak ileri potansiyel çalışmaları adı altında elastik transfer reaksiyonu ve pariteye bağlıpotansiyellerin reaksiyon gözlenebilirleri üzerindeki etkisi tartışılmıştır. Son kısımda bugünekadar iddia edilegelen kaotik davranış çalışmalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
NUCLEAR CLUSTERING: APPLICATION ON NUCLEAR REACTION andSTRUCTURE FORMALISMGökhan KOÇAKErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesMSc. Thesis, July 2005Thesis Supervisor: Assoc. Prof. İsmail BOZTOSUNABSTRACTNuclear physics is generally investigated in two main categories: Nuclear structure andnuclear reaction. So far, there has been no unified model that explains both structure andreaction observables simultaneously.The aim of this thesis is to explain the reaction observables by using a potential derived fromthe nuclear structure information. For this purpose, alpha-clustering models have beeninvestigated in detail and the potential obtained from alpha-clustering has been applied toexplain the reaction observables of the 16O+28Si reaction.16O+28Si reaction has been analyzed between 39-45 MeV and 70-77 MeV with two energysets by using Wood-Saxon potentials for both the real and imaginary potentials within theframework of the optical model. We have obtained excellent agreement between thetheoretical results and measured data. We have further examined the Alpha Double FoldingCluster model with the aim of investigating the potential approach obtained from alpha-clustering models. In addition to standart model, the effects of the elastic transfer reaction andparity-dependent potentials in explaining reaction observables have been discussed underadvanced potentials studies section. At the last part, the chaotic behavior which has beenclaimed so far been considered.