Fotonik kristaller üzerine bir inceleme
A study on photonic crystals
- Tez No: 197263
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotonik kristaller, fotonik bant aralığı, periyodik tabakalı ortamlar, etkin kırılma indisi, dağınım, Photonic crystals, photonic band gap, periodic layered media, effectiverefractive index, dispersion
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tezde, fotonik kristallerin genel özellikleri incelendi. İlk olarak, fotonik kristalleringenel bir tanımı yapıldı ve konunun tarihsel gelişimi hakkında kısaca bilgi verildi.Periyodik ortamlarda elektromanyetik dalga yayılımı ve daha sonra da bir boyutluperiyodik ortamlar ile periyodik tabakalı ortamlar ele alındı. Böylece Bloch dalgalarıgibi katıhal fiziğinde yaygın olarak kullanılan bazı kavramlar yoluyla fotonikkristallerin dayandığı teorik temel oluşturuldu. Dağınım bağıntısı, kırılma indisi veyansıtıcılık ifadeleri elde edildi. Daha sonra, fotonik kristallerin genel yapıları tanıtıldıve bir boyutlu fotonik kristallerde, yasak bant aralıklarının fiziksel kaynağı, sönümlümodlar, periyodikliğin olmadığı yönlerde yayılma (eksen dışı yayılma), yapı içindekusurlar oluşturularak modların yerelleştirilmesi ve bir yüzeyle mod yerelleştirilmesiincelendi. Rezonans kovuğu, dalga kılavuzu gibi fotonik kristallerin uygulamaalanlarından birkaçı hakkında bilgi verildi. Son olarak, bir boyutlu fotonik kristalleriçin, farklı optik ve geometrik parametreler için bant yapısı ve etkin kırılma indisihesapları yapıldı ve elde edilen sonuçlar yorumlandı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, general physical and optical properties of photonic crystals areinvestigated. Firstly, a definition of photonic crystal and the historical development ofthe subject are briefly given. Electromagnetic waves propagation in periodic media,one-dimensional periodic media and periodic layered media are investigated. After thetheoretical examination of photonic crystal is made, some concepts commonly used insolid-state physics, as Bloch waves, are introduced. The physical and symmetryproperties of photonic crystals are summarized and the origin of forbidden band gaps,the evanescent modes, the off-axis propagation, the localization of modes byintroducing defects in structure and the localization of mod with a surface are given inone-dimensional photonic crystals. Some information about the application examples ofphotonic crystals is given, such as resonant cavity and waveguide. Finally, calculationsof band structure and effective refractive index are done for one-dimensional photoniccrystals by using various optical and geometrical parameters and then the resultsobtained are discussed.