AA6063-T6 borularının sürtünme karıştırma kaynağı yöntemiyle kaynak edilebilirliğinin incelenmesi
The investigation of friction stir welding capabilities of AA6063-T6 tubes
- Tez No: 197272
- Danışmanlar: Y.DOÇ. EYYUP GERÇEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: AA6063-T6, sürtünme karıştırma kaynağı, boru kaynağı, katı-halkaynağı, yüzey pürüzlülüğü, AA6063-T6, friction stir welding, tube welding, solid-state welding, surfaceroughness
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
iiiAA 6063-T6 BORULARININSÜRTÜNME KARIŞTIRMA KAYNAĞI YÖNTEMİYLEKAYNAK EDİLEBİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİTeoman ERENErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Eylül 2005Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Eyyup GERÇEKCİOĞLUÖZETSürtünme karıştırma kaynak (SKK) yöntemi günümüzde üzerinde yoğunlukla çalışılan,yeni kaynak tekniklerinden birisidir. SKK, diğer sürtünme kaynak yöntemlerindeolduğu gibi bir katı hal kaynak yöntemidir.Yapılan çalışmada, AA 6063-T6 boru malzemesi kullanılmıştır. Kullanılan borular 110mm dış çap, 5 mm cidar kalınlığı ve 45 mm uzunluğunda hazırlanmıştır. Kaynak işlemiiçin Üniversal freze, ilgili ilave ekipmanları ve boruların üzerine rijit halde bağlanmasıiçin özel bağlama aparatı yapılmıştır. Borular bu aparatın üzerine sabitlendikten sonra,iş tablası üzerine bağlanarak kaynak işlemi gerçekleştirilmiştir.Kaynak işleminde değişken parametreler olarak, kaynak takım hızları; 560, 710, 900,1120 ve 1400 d/d, iş parçası çevresel ilerleme hızları da; 8.04, 6.28 ve 4.94 mm/s olarakseçilmiştir. Genel olarak uygun kaynak dikişleri elde edilmiştir. Ancak en uygun kaynakdikişleri için optimum hızların; 560 d/d-4.94 mm/s, 900 d/d-6.28 mm/s, 1120 d/d -8.04 mm/s, 1120 d/d-4.94 mm/s ve 1400 d/d-4.94 mm/s olduğu gözlemlenmiştir.Isıdan etkilenen bölgelerdeki (IEB) tane yapıları ile ana malzemenin tane yapılarıarasında önemli bir fark görülememiştir. Termo-mekanik olarak etkilenmiş bölgede(TMEB) ise ısı plastik deformasyonu etkisinin hissedilir derecede ortaya çıkmasınedeniyle tane yapıları küçük ve genellikle lameller şeklindedir. Dinamik olarakyeniden kristalleşmiş bölgedeki (DYKB) taneler, ana malzemenin tane yapılarından çokdaha küçük yapıdadırlar. Kaynak kesitlerinin farklı bölgelerinde mikro sertlikdeğerlerinde 1-25 HV0,045 değerlerinde düşüşler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ivTHE INVESTIGATION OFFRICTION STIR WELDING CAPABILITIESOFAA6063-T6 TUBESTeoman ERENErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.S. Thesis, September 2005Thesis Supervisor: Assistant Professor Eyyup GERÇEKCİOĞLUABSTRACTAt the present time, The Friction Stir Welding (FSW) is one of the commonly studiednew welding techniques. FSW is a solid-state welding technique similar other frictionwelding techniques.In this study, 6063-T6 Aluminium Alloy tube materials were used. These tubes wereprepared with 110 mm outer diameters 5 mm wall thickness and 45 mm length.Universal milling machine, related equipments and special fixture were engineered forwelding. The welding was realized after the tubes fixed on the fixture and after fixed onthe milling machine table.The chosen variable welding parameters were; 560, 710, 900, 1120 and 1400 rev/minfor welding tool velocity and 8.04, 6.28 and 4.94 mm/sec for welding velocity. Ingeneral, the suitable welding views were obtained. The most suitable weldingparameters were; 560 rev/min-4.94 mm/sec, 900 rev/min-6.28 mm/sec, 1120 rev/min- 8.04 mm/sec, 1120 rev/min-4.94 mm/sec and 1400 rev/min-4.94 mm/sec.There was no considerable difference between the microstructure in heat affected zone(HAZ) and in main material. The microstructures in thermo mechanically affected zone(TMAZ) were small and lamellar, caused by plastic deformation. The microstructures indynamically re-crystallization zone (DRXZ) were the smaller than main materialmicrostructure. There was a decrease in the hardness 1-25 HV0,045 of different zones onwelding cross-sections.