Doğalgaz boru hatlarında uygulanan korozyon tedbirleri ve Kayseri doğalgaz hatlarındaki uygulamaların incelenmesi
Corrosion precautions applied on naturalgas pipelines and investigation of applications at Kayseri natural gas pipelines
- Tez No: 197294
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENGÜL DANIŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Korozyon, Doğalgaz Boru Hatları, Katodik Koruma, Kaplama, Redoks Potansiyeli, Corrosion, Naturalgas Pipelines, Cathodic Protection, Coating, RedoxPotential
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Genel anlamda paslanma olarak bilinen korozyon, metallerin çevreleri ile reaksiyonagirerek doğada bulunan en kararlı hallerine dönme eğilimleridir. Bütün metal yapılarortam şartlarına bağlı olarak az veya çok korozyona uğrarlar. Önlenmediği taktirde buyapılar korozyon sebebiyle kısa sürede kullanılamaz hale gelerek işletme dışı kalır vebüyük ekonomik kayıplar meydana gelir. Koruyucu kaplama, boyama, sıcaklığı azaltma,oksijen veya oksitleyici materyalleri ortadan kaldırma veya inhibitör kullanma gibi çokçeşitli korozyondan korunma yöntemleri mevcuttur. Ancak en çok tercih edilen vedoğalgaz borularının korozyona karşı korunmasında da en etkili olan yöntem koruyucukaplama ile birlikte katodik korumadır.Bu tez çalışmasında, korozyon, korozyona karşı uygulanan koruma tedbirleri vedoğalgaz çelik borularının korozyonuna karşı uygulanan koruma tedbirleriaraştırılmıştır. Buna bağlı olarak Kayseri doğalgaz hatlarındaki uygulamalar; ?AraziEtüt ve İncelemeleri? ve ?Katodik Koruma Projesi? incelenmiştir.Kayseri'deki uygulamalarda zemin özgül direnci, pH değeri ve redoks potansiyeliyapılan ölçümler neticesinde hesaplanmış, boru hattı güzergahını kesen yüksek gerilimenerji hatları ve yabancı metalik yapılarla meydana gelebilecek interferans problemitespit edilmiş ve koruma sistemi projelendirilmiştir. Şehir şebekesi genişledikçe yeniprojeler üzerinde çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In general meaninig it is known as oxidation, corrosion is the returning inclination ofmetals to the most stable state at nature by reacting with their enviroment. All metalconstructions depend on the environmental conditions are deformated by corrosion moreor less. If it is not prohibited these constructions will be out of working by beingunavailable in a short time by corrosion and big economic losts will occure. There arevery kind of protection methods from corrosion like protective coating, painting,decreasing, removing oxigen or oxidizing materials or using inhibitors. However themost prefered and the most effective method at protection of naturalgas pipelines fromcorrosion too is cathodic protection.In this study, corrosion, protection precautions applied against to corrosion andprotection precautions applied against to corrosion of naturalgas steel pipelines had beensearched. Besides applications at Kayseri naturalgas pipelines; ?Land Survey andInvestigations? and ?Plan of Cathodic Protection? had been investigated.At the applications at Kayseri specific ground rezistance, pH value and redox potentialhad been calculated by the results of measurements which are done, the high voltageenergy lines which clip the route of pipeline and the problem which can be occure withstrange metallic constructions had been determined and the protection system had beenplaned. As the city network will enlarge it will be studied on new plans.