Düşük maliyetli üç boyutlu tarayıcı tasarımı ve gerçekleştirilmesi
Design and implementation of a low cost three dimensional scanner
- Tez No: 197295
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERKAN BEŞDOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Görüntü İşleme, Kamera Kalibrasyonu, Model Çıkarma, Image Processing, Camera Calibration, Model Extraction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
iiiDÜŞÜK MALİYETLİ ÜÇ BOYUTLU TARAYICI TASARIMI VEGERÇEKLEŞTİRİLMESİKadir ABAErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2006Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Erkan BEŞDOKÖZETÜlkemiz sanayisinde, özellikle ihracat hamleleri ardından kalite kontrol ve kalite üretimkavramları yerleşmiştir. Günümüz küreselleşen pazar koşulları ve üretim faktörlerininsınır tanımayan işleyişi, kalite olgusunu her zamankinden daha fazla ön planaçıkarmıştır. Yaklaşık 20 yıl önce kalite sadece ürün için telaffuz edilirken, bugün herboyutta günlük yaşantımızın bir parçası haline gelmiştir. Kalite kavramını bu denli önplana çıkaran, yaşanan hızlı değişim sürecinde üretilen mal ve hizmetlerdeki çeşitlilik,uluslararası ticarette liberalleşme, ticari sınırların yok olması, teknolojik ilerlemeler vebu gelişimlerin beraberinde getirdiği yeni rekabet koşullarıdır.Pek çok üretim sahasında da kalıplar kullanılmaktadır. Üretilmiş herhangi bir ürününbenzerinin ya a daha önce yapılmış ve kalıbı olmayan bir malzemenin yapımı için tekrarkalıp yapılması gerekmektedir. Şirketlerin rekabetçi kalabilmeleri için daha süratli, dahadoğru ve daha profesyonel bir şekilde işlerini yapmaları gerekir. Bu gereklilikten dolayıda günümüz teknolojisini kullanmak kaçınılmaz olmaktadır.Herhangi bir ürünün kalıbının çıkarılması için bilgisayar görme teknikleri kullanılaraktasarlanmış cihazlar ve yazılımlar mevcuttur. İthal edilen bu ürünlerin fiyatlarıastronomik seviyelerde olduğu için sınırlı sayıda işletme bu ürünlerdenyararlanabilmektedir. Bu projede 3 boyutlu model çıkarma için gereken yazılım, fazlamaliyet gerektirmeyecek bir şekilde yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
ivDESIGN AND IMPLEMENTATION OFA LOW COST THREE DIMENSIONAL SCANNERKadir ABAErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.Sc. Thesis, July 2006Thesis Supervisor: Assist. Prof. Erkan BEŞDOKABSTRACT?Quality control? and ?qauality production? concepts have been used especially afterthe export enterprises in the industry of our country. Present global marketingconditions and the unlimited functioning of production factors have highlighted theconcept of ?quality? than it used to be. While the quality concept was attributed only forthe production approximately 2 decades ago, it was become a part of our daily life inevery dimension today. The variety of goods and services in the fast alteration process,liberalization in the international trade, ignoring commercial boundaries, technologicaldevelopment and new competitive conditions that they caused have emphasized thequality concept so much.Models are used in many produciton areas. It is required to make a model again for aproduction of any product anologue production of a metarial which had been donebefore and has no model now. Companies need to work more rapidly, properly andmore professionally in order to remain competitive. Therefore it becomes inevitable touse current technology.Equipments and softwares designed by using computer vision techniques to make omodel of any product are avaliable. Only few companies can benefit from theseimported products as they are too expensive to afford.In this project, the software needed for three dimensional modeling is going to be donewithout too much cost.